PMBOK 7. kiadás – PMP vizsga tudnivalók


A Project Management Institute (PMI®) összesen nyolc minősítés megszerzését teszi lehetővé a projektvezetők számára, amelyek közül a legnépszerűbb a Project Management Professional (PMP®) és a Certified Associate in Project Management (CAPM®).

A minősítések megszerzése a PMI® által szervezett vizsgához köthető, amelynek fő tananyaga a Project Management Body of Knowledge (PMBOK). A CAPM® vizsga 2019. szeptemberében több változáson esett át, majd ezt követte a PMP® vizsga átalakítása is. Azonban jelentős változás a PMBOK új kiadásának megjelenésével következik be.

De mi az a PMBOK, és milyen változások várhatók?

PMP vizsga tudnivalók | Szinergia

Mi az a PMBOK?

A Project Management Body of Knowledge (PMBOK) a PMI® által kiadott projektmenedzsment útmutató, amely világszinten elismert szabványnak tekinthető. A kiadvány egy átfogó szemléletet nyújt a hatékony projektmenedzsment gyakorlat elsajátításához. 

A PMBOK egy olyan hiteles útmutató, amit projektmenedzserek állítottak össze más projektmenedzserek számára. A PMBOK Guide kiadásának korai szakaszában a könyv tartalma mindenki számára elérhető, így a gyakorlott projektmenedzserek véleményezhetik, bírálhatják a könyvben foglaltakat. A megfogalmazott javaslatokat az önkéntesekből és projektmenedzserekből álló központi csapat felülvizsgálja, majd szükség esetén a Guide-ot módosítja.

Mikor frissítették utoljára a PMBOK-t?

A PMI® minden 3-4. évben frissíti PMBOK kiadványát és ezzel a CAPM és PMP vizsgák követelményét is. A PMBOK hatodik kiadását 2017. szeptember 6-án publikálták, míg a frissített hetedik kiadása 2021 nyarán jelent meg.

Milyen változásokat tartalmaz a PMBOK 7. kiadása?

A Project Management Institute a PMBOK új kiadásának megjelenése előtt véleményezésre bocsájtotta az újragondolt tartalmat, így a Szinergia Kft. trénerei, oktató partnerei már a kiadást megelőzően betekintést nyerhettek a készülő könyvbe.

Nézzük meg, miben változott a 7. kiadás az előzőhöz képest:

  • Folyamatalapú szemlélet helyett alapelv alapú sztenderd: A frissített kiadás reagál a technológia gyors fejlődésére, valamint a piac folyamatos változásaira, és így a megközelítések (prediktív, adaptív, valamint hibrid) teljes skáláját magában foglalja anélkül, hogy bármelyiket előnyben részesítené. Ennek nyomán a PMBOK 7. kiadása szakít a korábbi folyamatalapú szemlélettel és egy új, elv alapú sztenderdet mutat be.

  • „Hogyan” fókuszú megközelítést felváltja egy „mit” és „miért” típusú gondolkodás: A tervezetben megjelenő 12 alapelv lefedi a projektmenedzsment általánosan elfogadott céljait, és sorvezetőt biztosít a projektmenedzsmentben tevékenykedő szakembereknek. Az útmutatóra támaszkodva a projektcsoportok, a teljesítési környezettől függetlenül, összhangban maradhatnak a megfogalmazott alapelvekkel, melyek egy sokkal rugalmasabb keretet biztosítanak, mint a korábbi folyamatalapú megközelítés.

  • Értékteremtési folyamat megjelenése: További fontos változásként megjelenik a projektteljesítés mellett az ezt kísérő értékteremtési folyamat. Az útmutató hangsúlyozza, hogy a projektek nem csak üzleti eredményeket hoznak létre, hanem ami még fontosabb, olyan értékláncolatok részei, melyek a szervezeti stratégiát és az üzleti célokat is fejlesztik.
  • Tudásterületek helyett teljesítménytartományok: A korábbi 10 tudásterületet 8 teljesítménytartomány köré szerveződő tevékenységcsoport váltja fel. Ezek a teljesítménytartományok a következők: megvalósító csapat, érintettek, életciklus, tervezés, bizonytalanság kezelése, leszállítás, teljesítmény és projektmunka.

A hetedik kiadásban a hatodikhoz képes talán még nagyobb horderejű változást fedezhetünk fel, amely jelentős fordulatot hoz a PMP vizsga, illetva a CAPM vizsga felépítésébe is.

Vizsgafelkészítés a PMBOK legfrissebb követelményei alapján

A Szinergia, a PMI első magyar Authorized Training Partnereként az új követelmények megjelenésével párhuzamosan azonnal hozzáfér a PMP vizsga frissített tananyagához, így a változásokat követő hónapokban vizsgafelkészítő kurzusainkon már a PMBOK 7. kiadásának szemlélete alapján készítjük fel a képzésen résztvevőket a minősítés megszerzésére.

A vizsga követelményeinek frissülése a kiadvány megjelenése után nagyjából 6-8 hónappal várható, tehát legkorábban 2021. harmadik negyedévében. A vizsga utoljára 2021. január 2-án módosult, ekkor nagyban átalakult a számonkért tudásanyag tartalma, a hangsúly a folyamatcsoportokon túl az üzleti környezetre és az emberi tényezőkre helyeződött

Minden vizsgafelkészítő képzésünk alapvető fókusza a tananyag részletes bemutatása, valamint a vizsgahelyzet begyakorlása. A változások esetén is ezt fogjuk szem előtt tartani, így a tréningek tartalmának aktualizálásán túl meg fogjuk vizsgálni, hogy szükséges-e az időkeretek újragondolása.

Kapcsolódó szolgáltatások

Kapcsolódó blogbejegyzések