Hogyan válasszak PMP vizsgafelkészítőt?

Tudástár / Blog / Hogyan válasszak PMP vizsgafelkészítőt?


PMP minősítés megszerzéséhez szükséges vizsga letétele még a gyakorlott és tapasztalt projektmenedzserek számára sem pofon egyszerű. A felkészülést nem szabad félvállról venni, ha komolyan gondoljuk az elhatározásunkat. Készülni lehet egyedül is, ha van rá elég időnk és energiánk. Az önálló felkészüléshez és tanuláshoz ITT adunk hasznos tippeket és jó tanácsokat.

De ha inkább hatékonyan és időt megtakarítva szeretnénk készülni a vizsgára, javasoljuk a csoportos felkészítő formát, ahol projektmenedzsmentben jártas oktatónak tehetjük fel minden kérdésünket, hogy a vizsga garantáltan elsőre sikerüljön.

De melyik képzést válasszuk, hogy valóban megérje az árát?

Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és szempontokat, amelyek figyelembe vételével gyorsan szűkíthetjük a kínálatot a számunkra leginkább megfelelő kurzus kiválasztásához.

Ma átmennél a PMP vizsgán?

Teszteld le tudásod 10 kérdésből álló ingyenes PMP tesztvizsgánkon!

Mi mindenben tudnak még segíteni?

A PMP minősítés megszerzéséhez a valós gyakorlati tapasztalat megléte és a vizsgára való felkészülés mellett hosszas előkészületek is szükségesek. Vizsgázóként az akkreditációs folyamat során igazolnunk kell tapasztalatainkat, azonban ez a folyamat időigényes.

Sok órát és fejtörést takaríthatunk meg magunknak azzal, ha olyan felkészítő szervezetet választunk, ahol segítséget tudnak nyújtani a jelentkezés és az igazolások adminisztrálásában is.

A PMP vizsga letételének előfeltétele a 4500 órányi projektvezetési tapasztalat mellett minimum 35 órányi projektmenedzsment témájú képzésen való részvétel igazolása. A 35 óra projektmenedzsment képzés származhat felsőfokú intézményben hallgatott tantárgyakból, céges képzésekből vagy szakmai workshopokból, de akár a vizsgafelkészítőn való részvétel is beszámítható.

Célszerű olyan vizsgafelkészítést végző céget választani, aki alkalmas a 35 óra igazolására, amennyiben szükségünk van rá.

Azért is érdemes PMI R.E.P. minősítéssel rendelkező céget választanunk, mert a véletlenszerű audit esetén egyszerűbben és gyorsabban tudja igazolni a 35 óra projektmenedzsment képzési előfeltételt.

Tudtad?

A PMI által auditált vizsgafelkészítő cégek ún. R.E.P. minősítéssel rendelkeznek, azaz a PMI minősített oktatópartnereként a trénerek szakmailag megbízható és hatékony felkészítő tartására alkalmasak. IDE kattintva megnézheted, mely szervezetek rendelkeznek R.E.P. minősítéssel világszerte, illetve a megfelelő szűrő kiválasztásával a magyar cégeket is megtalálod.

Erős projektmenedzsment tapasztalatuk és PMP minősítésük van

Miután elhatároztuk, hogy önálló felkészülés mellett vizsgafelkészítő kurzusra szeretnénk járni, érdemes utánanéznünk annak, hogy a felkészítőt kínáló szervezet vagy magánszemély milyen szakmai tapasztalattal bír projektvezetés, projektmenedzsment tanácsadás és képzés terén.

Minél több tapasztalatot szerzett a cég vagy a tréner projektmenedzsmentben, annál többet tudunk tanulni tőle,

azonban az évtizedek óta piacon lévő tréningcégek esetében fontos, hogy ismerjék, alkalmazzák és oktassák a PMI legújabb szakmai eredményeit, így naprakészen tartva a képzésen elsajátítható tudást.

A tréner is PMP?

A szakmai felkészültséget mutatja, ha a több éves, évtizedes és különböző iparágakban szerzett projektmenedzsment tapasztalatuk mellett a felkészítést tartó trénerek PMP minősítéssel is rendelkeznek. Így számíthatunk arra, hogy a felkészülést tartó tréner saját tapasztalatait is beépíti a képzésbe, gyakorlati tippeket ad és felhívja a figyelmet a buktatókra.

A felkészítés vizsgacentrikusságát a tréner saját élményei mellett az is igazolja, ha a képzés alatt minden szakmai blokkot követően minél több tesztkérdést, korábbi vizsgasorok kérdéseit és a legnehezebbnek bizonyuló teszteket is megoldjuk. Az elrontott kérdésekhez pedig szakmai magyarázatot fűznek, amelyből levonhatjuk a tanulságot.

Egyéni igényeim és személyes elvárásaim

Mindannyian más módszerekkel szeretünk és tudunk tanulni. Ráadásul a PMP vizsgára való felkészülés mellett szakmai és magán kötelezettségeinknek is eleget kell tennünk, ezért fontos, hogy hatékony és a számunkra leginkább megfelelő formájú felkészítőt válasszuk.

Első lépésként gondoljuk át, hogy milyen elvárásokat támasztunk saját magunkkal és a felkészítéssel szemben.

Mennyi időm van rá?

Személyes elvárásaink között mérlegeljük, mennyi időnk és energiánk van a minősítés megszerzésére, beleszámítva a felkészítő képzés utáni egyéni tanulásra szánt időt. Gondoljuk végig azt is, hogy egyéb teendőink mellett belefér-e, hogy munkaidőben is személyesen ott legyünk a képzésen.

Milyen formában szeretnék tanulni?

A vizsgafelkészítő képzés formáját tekintve választhatunk személyes fizikai vagy virtuális jelenlétet igénylő, illetve online kurzusok közül élethelyzetünknek és igényeinknek megfelelően. A személyes jelenléttel járó képzés több időbefektetésnek tűnik, azonban azzal, hogy azonnal tudunk kérdezni a trénertől, hatékonyabbá teszi a tanulást. Ugyanakkor az online kurzusok esetében akkor ülhetünk le tanulni, amikor időnk és kedvünk van hozzá, amikor a határidős munkát elvégeztük és a gyereket lefektettük.

Milyen nyelveken szeretnék tanulni?

A PMP vizsga nyelve minden esetben angol, de tapasztalatunk szerint anyanyelvünkön tudjuk a leggyorsabban elsajátítani a tudást, amelyet a vizsgán számon kérnek. Legyen az magyar, angol vagy más idegen nyelv, válasszuk azt a felkészítőt, amely anyanyelvünkön tanít, hiszen nem elég a felkészítő PMBOK könyv, vagy a vizsgakérdések lefordítása és megértése. Sokkal fontosabb, hogy az elméleti anyagot feldolgozzuk, gyakorlati szinten tudjuk értelmezni és lássuk az folyamatcsoportok, tudásterületek közötti összefüggéseket, mert a vizsgakérdésként megfogalmazott szituációkban a több lehetséges jó válasz közül a legjobb gyakorlatot kell választani.

Mi van még az árban?

Maga a minősítés megszerzése és fenntartása komoly befektetést jelent, ezért nem utolsó szempont az sem, hogy mennyibe kerül a vizsgafelkészítés. Hogy a felkészítő képzés ára ne legyen ablakon kidobott pénz, járjunk utána a lehetséges kedvezményeknek és az árban foglalt tételeknek.

Célszerű felvenni a kapcsolatot a képzést tartó céggel és érdeklődni afelől, milyen esetben kaphatunk kedvezményt. Ilyen eset lehet az, ha cégünktől nem csak egy személy vesz részt a képzésen vagy ha időben jelentkezünk egy későbbi képzésre, early bird áron.

Az árban foglaltathatnak olyan tételek, amelyek a felkészülés során további támogatást takarnak, akár kiegészítő e-learning anyagok, próbavizsga és értékelés, vagy konzultációs lehetőség közvetlenül a vizsga előtt a trénerrel személyesen vagy online.

Első gondolatra lehet, hogy a kiegészítő szolgáltatás nem tűnik szükségesnek, azonban azt tapasztaljuk, hogy a felkészülés során a vizsgázók igénylik a segítséget még az önálló tanulási időszakban is, legyen ez egyéni konzultáció egyes tudásterületek vagy folyamatcsoportok értelmezése kapcsán, vagy csak tippek ahhoz, hogy milyen könyvből, internetes oldalról érdemes gyakorolni.

Ma átmennél a PMP vizsgán?

Teszteld le tudásod 10 kérdésből álló ingyenes PMP tesztvizsgánkon!

Ha a fenti szempontokat átgondolod és a számodra leginkább megfelelő lehetőséget választod, már megtetted az első lépést a PMP minősítés megszerzéséhez.

Oszd meg ezt a cikket ismerőseiddel, kollégáiddal, segíts nekik, hogy ők is kiválaszthassák a számukra legmegfelelőbb vizsgafelkészítőt!

Címkék: