Projektmenedzsment képzések

Tedd hatékonyabbá projektjeidet egy projektmenedzsment képzés segítségével!


A Szinergia Kft. közel 30 éve foglalkozik vállalati, szervezeti tanácsadással és projektmenedzsment képzések vezetésével, így nagy tapasztalattal rendelkezünk bármilyen kaliberű szervezeti probléma megoldása vagy képzési igény kapcsán.

Képzéseinkről

Korábbi ügyfeleink visszajelzése alapján cégünk egyik nagy erőssége, hogy a projektmenedzsment képzések során a résztvevők nem pusztán elméleti oktatást kapnak, hanem a kurzusok folyamán aktuális problémájukat, konkrét élethelyzetüket is megbeszélhetik a trénerekkel, így kézzel fogható tanácsokat kapnak konkrét, valós szituációk megoldására is.

A projektmenedzsmentről dióhéjban

A Project Management Institute (PMI) nemzetközi szervezetének tanumányából kiderül, hogy azon projektek, amelyek megalapozott módszertan szerint futnak le, 262%-kal sikeresebbek a módszertan nélkül menedzselt projekteknél.

Egy projektvezető számára nem csupán a pénzügyi és időbeni keretek betartása jelent kihívást, hanem a projekttagok irányítása, menedzselése, motivációjuk fenntartása, valamint a felmerülő kockázatok kezelése is.

Ez azt jelenti, hogy azoknál a projekteknél, melyeket tudatosan, a megfelelő módszertan szerint vezetnek le, lényegesen nagyobb annak a valószínűsége, hogy a megadott idő- és költségkeretet tartva érik el a kitűzött célokat.

Sikeres projektek aránya módszertannal:

89%

Sikeres projektek aránya módszertan nélkül:

34%

Mit nevezünk projektnek?

Bár első hallásra irreálisan nagynak tűnhet ez a szám, ám ha megkérdeznénk egy átlagos cég alkalmazottait, hogy mit is értünk „projekt” alatt, valószínűleg 10 emberből 6 különböző választ adna. Hagyományos értelemben egy projekt alatt valamilyen időben behatárolt, egy konkrét cél megvalósítása érdekében tett erőfeszítést értünk, így könnyen belátható, hogy egy projekt nem csak úgy bukhat el, hogy kicsúszik a megadott keretekből vagy akár be sem fejeződik, hanem úgyis, hogy nem teljesül az eredetileg lefektetett cél.

Hogyan lehet ennyivel hatékonyabb a tudatos projektmenedzser?

Sokan a projektmenedzsmentet nem tartják igazi tudománynak, sokkal inkább jól hangzó frázisok, tippek gyűjteményének. Fontos megérteni, hogy ez a szakterület az 1950-es években kezdett formális alakot ölteni és az elmúlt majdnem 70 év során folyamatosan fejlődött. Vagyis a jelenlegi projektmenedzsment módszertan a több mint fél évszázad alatt végrehajtott több millió projekt tapasztalata alapján formálódott jelenlegi szintjére, így jóval több pusztán praktikus trükkök gyűjteményénél.

Projektmenedzsment képzések - Projektmenedzser fejlődés

Miben segít a projektmenedzsment?

A módszertanok egyfajta útmutatóként javaslatokat nyújtanak a projektszervezet ideális kialakítására vonatkozóan, részletesen ismertetik a projektekben rendszerint előforduló tervezési, szervezési, vezetési és ellenőrzési feladatokat az előzetes igényfelméréstől a projektek zárásáig.

Mi az eredménye?

Vagyis egy jól képzett projektmenedzser eleve úgy készíti elő a projektterv lefutását, hogy az optimálisan, a legkevesebb kockázattal, az eredeti fókuszt megtartva valósuljon meg, miközben figyel a projektben résztvevő munkatársakra is.

A tudatos projektmenedzsment jótékony hatásai

Egyéni fejlődést biztosít

Nem kell ahhoz projektmenedzsernek lennie, hogy hasznosítani tudja a projektmenedzsment módszertani alapjait. Már az alapvető technikák ismerete is nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy átgondoltabban és tudatosabban hajtson végre feladatokat.

Ezek a feladatok nem feltétlenül korlátozódnak csak a munkahelyére, hiszen egy több hetes családi nyaralás megszervezése ugyanúgy tekinthető projektnek, ahogyan egy új IT rendszer bevezetése, így a projektmenedzsment nem pusztán munkahelyi karrierén lendíthet sokat, hanem a mindennapi életben is jól hasznosítható képességekkel vértezi fel Önt.

Ez a tudatosság leginkább abban nyilvánul meg, hogy

  • sokkal pontosabban fogja tudni meghatározni céljait, igényeit,
  • sokkal alaposabban fogja megtervezni, előkészíteni az elérésükhöz szükséges lépéseket, eszközöket,
  • miközben mérsékelni fogja a felmerülő kockázatokat.

Növeli a csapat hatékonyságát

Nem meglepő, de ha egy projektben dolgozó tagok mind tisztában vannak a hatékony projektmunka módszertani hátterével, akkor sokkal gördülékenyebb lesz köztük a kommunikáció, hatékonyabban fognak tudni együtt dolgozni, miközben sokkal kevesebb lesz köztük a konfliktus és a félreértés.

A projekt aktuális státusza sokkal átláthatóbbá válik, a magas színvonalú gondos tervezésnek köszönhetően pedig a folyamatok kiszámíthatóvá, a kockázatok előreláthatóvá válnak.

Ami viszont már valószínűleg kevésbé nyilvánvaló az az a tény, hogy egy ilyen jól működő csapat rendkívül jó hatással van az egyének motivációjára és a csoportkohéziós erőkre is, melynek gyakran szinergikus hatása van, azaz a csoport összességében több értéket teremt, mint az egyének külön-külön.

Versenyképessé teszi a szervezetet

Ha egy szervezeten belül a projektekben dolgozó tagok mindegyike tisztában van a módszertani eszköztárral és annak használatával, akkor amellett, hogy az előbb említett módon egyes projektteamek hatékonyabbá válnak, maga a teljes szervezet is sokkal versenyképesebb lesz.

Ez logikus, hiszen az egységes módszertan egységes szabályozási, mérési és beszámolási rendszereket eredményez. Ha ezeket az elemeket hozzáillesztjük a szervezet saját működési elveihez, akkor olyan jól bevált rutineljárásokat fogunk kapni, melyek növelik a hatékonyságot, miközben alacsonyan tartják a költségeket és a szükséges időráfordítást.

A bevezetett sablonok, előre legyártott és programozott táblázatok nem csak az új projektek lebonyolítását könnyíti meg nagy mértékben, hanem lehetővé teszik az egyes projektek objektív összehasonlítását, elemzését, mely a program- és portfólió-menedzsment során kap majd igazán nagy szerepet.

Miben segítenek ezek a projektmenedzsment képzések?

Ahogy a korábbiakban kifejtettük, a projektmunka rendkívül hatékony módja valamilyen konkrét vállalati cél elérésének, azonban a hierarchia minden szintjén szembesülhetünk olyan nehézségekkel, melyek könnyen megkeseríthetik életünket vagy ronthatják projektjeink hatékonyságát.

Mi a legfőbb előnyük?

Ezek a képzések azt a célt szolgálják, hogy:

  • a projektek minden résztvevője megértse és megtanulja azt, hogy neki mi a projektben elfoglalt helye,
  • hogyan egyeztesse össze projektfeladatait az alapvető szakmai teendőivel,
  • magasabb szinteken pedig hogyan érhetjük el, hogy a megfelelő projektek a megfelelő módon valósuljanak meg.

Projektmenedzsment tanfolyamok a legjobb módszerekkel

Cégünk közel 25.000 képzési résztvevővel büszkélkedhet létrejövetele óta, az ez idő alatt gyűjtött oktatási tapasztalatnak köszönhetően bátran állítjuk, hogy a hazai projektmenedzsment képzési piacon szerzett tapasztalatunk kiemelkedő. Képzéseinken az elméleti tudásanyag elsajátításán túl kiemelt figyelmet fordítunk nemcsak a megtanult módszertanok gyakorlati alkalmazására, hanem a résztvevők számára esetlegesen kevésbé könnyen megérthető témák mélyebb áttekintésére. A képzés során rengeteg kérdés merül fel a hallgatókban, hiszen ahány résztvevő, annyiféle esetben szükséges implementálni majd a megszerzett tudást. Ezek részletes megválaszolásával lehetővé tesszük, hogy a teljes képzési anyag a lehető legjobban átültethető legyen a résztvevők mindennapi munkájába és életébe egyaránt.

Milyen projektmenedzsment képzéseket kínálunk?

Cégünk képzési palettája lefedi a projektmenedzsment tudások és készségek teljes spektrumát, így megpróbáltuk őket egyrészt képzettségi szint, másrészt képzési cél alapján csoportosítani. A projektmenedzsment képzések helyszíne Budapest, de természetesen a vidékről érkező érdeklődőket is szeretettel várjuk.

Ha inkább gyakorlati tudásodat szeretnéd fejleszteni, akkor jelenlegi szerepednek és képzettségi szintednek megfelelően további 4 kategóriában kínálunk különböző projektmenedzsment képzéseket. Teljesen mindegy, hogy csak néhány hete kezdtél projektekben dolgozni vagy felsővezetőként az ideális projektportfólióról kell döntened, biztosan találsz majd olyan képzést, mely a következő szintre emeli tudásod.

Ha kizárólag valamilyen minősítés megszerzése a célod, akkor remek választás lehet a CAPM®vizsgafelkészítő /PMP® vizsgafelkészítő kurzusaink valamelyike, melyek fókuszában elsősorban a sikeres vizsgára történő felkészülés áll.

Amennyiben a HR osztály dolgozójaként vagy képzési referensként képviseled cégedet és szeretnél egyszerűen a képzési igényeknek megfelelő megoldást találni, személyre szabott ajánlatot dolgozunk ki, hogy Neked ne kelljen egyesével kiválogatni az eltérő igényeknek megfelelő kurzusokat.

Természetesen amennyiben a honlapunkon elérhető információk nem elegendőek a képzéseink közt történő eligazodásban, kollégáink készséggel válaszolnak kérdéseire vagy állítanak össze egyedi képzési csomagokat a személyes igényeket figyelembe véve.

Képzéseinkről bővebb információ az alábbi gombra kattintva érhető el