Agilitás – Megközelítésünk

Agilitás

Mit jelent az agilitás?

Az agilitás egy együttműködésre építő, folyamatosan fejlődő, minőségfókuszú működésmód. Az üzleti agilitás magában foglalja a piaci változások, versenytársak, fogyasztói igények követését, valamint ezeknek a gyors, rugalmas kezelését. A 21. század egyre inkább gyorsuló és komplexebbé váló hétköznapjaiban az agilis működést választó vállalatok hatékonyan tudnak reagálni a változó környezeti feltételekre és elvárásokra.

A tradicionális vagy vízesés modellel kezelt projektek esetében nagy fókusz helyezkedik a projektek definiálására és ütemezésére. Ezeknél a projekteknél már a kezdés pillanatában tudjuk, mi az elérendő cél, és jól látható az út, amely mentén a cél elérhető. Az agilis módszertan azokra a projektekre optimális, melyeknél a cél homályos, változó, így az ütemezést és a szükséges erőforrásokat sem tudjuk pontosan tervezni a projekt zárásáig terjedő időszakra. Éppen ezért az agilis módszertan rövidebb, 1-2 hetes időszakokra tervez előre, melyek végén hozza meg a folytatáshoz szükséges döntéseket – elkerülve nehézkes változtatásokat.

Az agilitást helyzetorientáltan kell használnunk: nem minden szervezet érett meg az agilis működés bevezetéséhez, és nem is minden kihívásra az agilis módszertan lehet a legjobb megoldás.

Mikor jó az agilitás? 

Amikor gyorsan változó igények közt kell dolgoznunk úgy, hogy közben képesek vagyunk feláldozni a szervezeti hierarchiát és a hagyományos mechanizmusokat egy önjáró csapatért, és annak érdekében, hogy gyorsabb és kreatívabb válaszokat adhassunk a változó kihívásokra. Az agilitás a kulcs ahhoz, hogy ügyfeleink igényeit gyorsabban és hatékonyabban tudjuk kielégíteni.

Milyen helyzetekben tudunk támogatást nyújtani?


Agilis szervezeti átalakulás, változásmenedzsment


Az agilis transzformáció napjaink trendje, melyre jó és rossz példát egyaránt láthatunk az üzleti életben. Egy rosszul menedzselt agilis átalakulás hatalmas kárt tehet cégünk életében, viszont a megfelelően implementált agilis működéssel és gondolkodással olyan önjáró szervezetet hozhatunk létre, amely sokkal gyorsabban és rugalmasabban tud megoldásokat adni az egyre inkább változó ügyféligényekre.
A változás nehéz: az agilis átalakulás nem csak a napi stand-up, vagy a Kanban használatában rejlik. Az agilis eszköztár helyes, fenntartható és sikeres alkalmazásához agilis szervezeti gondolkodásmód, értékrendszer és kultúra szükséges, a vezetőktől és az operatív munkatársaktól egyaránt. Tanácsadóink ebben az átalakulásban nyújtanak segítséget, hogy az agilitás ne csak egy féléves projekt legyen, hanem a cég jövőbeli versenyképességének biztos alapja.

Agilis coaching

Az agilis módszertanok szoros kereteiről gyakran nehezen tudjuk elképzelni, hogy a mi szervezetünkben is megfelelően működhetnek. A keretrendszer finomhangolásában és a mindennapi technikák optimalizálásában az agilis coach segíthet számunkra. Az agilis coach segít az önjáró és fejlesztő környezet kialakításában, a homogén csoportok kiválasztásában és az esetleges konfliktusok feloldásában.


A Szinergia coaching szolgáltatása az agilitás területén is több ennél: nem csak az agilis coach hivatalos szerepét látja el, hanem a transzformáció, valamint a fenntartható agilis projektek menedzselése terén is segítséget tud nyújtani.

Agilis képzések


A munkatársak felkészültsége is szükséges ahhoz, hogy az agilitástól várt előnyöket a szervezet realizálni tudja. Agilis képzéseink között megtalálhatóak az alapozó és haladó szintű, a nemzetközi minősítésre felkészítő, valamint a különböző szerepekre (Product owner, Scrum master) felkészítő tréningek.


Az agilis képzések tudásanyagát a több mint 25 éves, gyakorlatban és képzésekben is felhalmozott tapasztalataira alapozzuk. Cél, hogy a képzés során olyan ismereteket adjunk át, melyek akár azonnal kamatoztathatók a gyakorlatban is.


Agilitás képzés


Az évek során több agilis projektet vittünk végig sikerrel. Egy 8000 főt alkalmazó bank hibrid módszertan fejlesztése során tisztáztuk a felelősségi- és szerepköröket, valamint a gyakorlatban is egységesen alkalmazható folyamatot és eszközrendszert alakítottunk ki. Tartottunk egy 1500 fős telekommunikációs cég számára is képzéssorozatot, mely során megtörtént a munkavállalók szemléletbeli és módszertani felkészítése a jövőbeni szervezeti átalakulásra és működésre. Mindemellett gyakorlati tudást és tapasztalatot biztosítottunk az agilis módszertanok alkalmazásához is. E két projekt részleteiről az agilitás esetpéldák oldalunkon olvashat tovább.

Kiemelt témánk 2021-ben az agilitás területén

Agilis érettség felmérés

Hallott már az agilitásról és elgondolkodott az agilis transzformáción? De vajon készen áll a szervezete erre a változásra? Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ kapjunk, meg kell vizsgálnunk a szervezet jelenlegi működését, a szervezetben dolgozó kollégák attitűdjét, elköteleződését. Az elkészült diagnózisból megtudhatjuk, mennyire érett a szervezet a változásra, továbbá amennyiben a transzformáció mellett döntünk, melyek azok a tényezők, amelyekre több figyelmet kell fordítanunk a változás során.