Létezik (?) projektmenedzsment az agráriumban

Tudástár / Blog / Létezik (?) projektmenedzsment az agráriumban


A IT vagy telefónia világán edződött, sokszor feketeöves projektmenedzserek se tudják elképzelni a hasonló pozícióban, de az agráriumban dolgozó kollegáik egy-egy munkanapját, főbb szakmai kihívásait. Holott mindkét ágazat hasonló érdeklődésű, színes és változatos munkakör iránt érdeklődő projektmenedzsereket vonz. A legnagyobb különbség, hogy az agrárium ritkán nevezi őket „projektmenedzsernek”. A Szinergia Kft. több alkalommal is találkozott az agrárszektorban található kihívásokkal, ezért az alábbiakban megosztjuk tapasztalatainkat gondolatébresztőként, vitaindítóként.

Az üzleti és a természeti ciklusok összehangolása

Az agrárszektor mindennapi életét elsősorban a legerősebb szervező erő, a természet határozza meg. A vetési-aratási idények, a téli és nyári munkaszezonok, az állatok és növények növekedési ciklusai határozzák meg a szakmai folyamatokat. Ezekhez a ciklusokhoz kell igazítani az üzleti, azaz a kiadási és bevételi terveket, illetve az összes projekt határidejét, kifutását. Nincs olyan ügyféligény vagy üzleti terv, ami felül tudja írni az eső mennyiségét, a minimum vagy maximum hőmérsékletet. Így, ha az agráriumban dolgozunk, ehhez a rendező erőhöz kell alkalmazkodnunk, kellő tartalékot hagyva magunknak ahhoz, hogy ha valami másképp alakul, tudjunk mihez nyúlni. 

A paradigmaváltás küszöbén 

Az agrárgazdaság napjainkban sorsfordító kihívások előtt áll. Nemcsak a saját üzleti érdekei szerint kell stratégiát alkotnia, de jelentős részben tőle várják a világ legnagyobb nehézségeinek megoldását is. Ilyenek a klímaváltozás, az energiaválság, a légkör tisztasága, a vizek szűkössége, és a még mindig fennálló emberiség-élelmezési feladatok, a több milliárd embert érintő éhezés felszámolása. 

Ugyanakkor az elmúlt időszak már minden hazai agráriumban dolgozó KKV-t is valódi paradigmaváltás elé állított. A gázolaj és az egyéb energiaforrások ára, a vízkészletek látható csökkenése, az érezhetően melegebb éghajlat egyesével is komoly kihívást jelentenek, de így együtt valódi szemléletváltást igényel a sikeres vállalkozásoktól. 

Üzleti szemlélet meghonosítása

Mindezek miatt kiemelt szerepet kell kapnia a tudatos szervezési és vezetési elméleteknek. Előtérbe kell, hogy kerüljön a projektmenedzsment módszertanok alkalmazása a mindennapi munkában. Egy sikeres agrárvállalkozásnak meg kell alkotnia saját stratégiáját, választ kell találnia hosszútávon az országos vagy akár a világ szintű kihívásokra. Tudatosan kell üzemeltetnie családi vállalkozását, gondolva a jövő generációjának szerepére, a döntéshozatalba való bevonásra, a családi fórumok tudatos üzemeltetésére. A változás időszakában nagy segítséget adhat, ha az innováción túl akár a hétköznapinak tűnő feladatokat is projektekbe szervezve, megfelelő módszertan szerint, egymással összehangolva végzik. Így lesz a vállalkozás alkalmas a megváltozott körülmények miatti új stratégiák kialakítására, végrehajtható feladatok projektekbe szervezésére, majd a végrehajtás koordinálására. 

A Szinergiának ezen a területen már többszintű tapasztalata van:

 • foglalkoztunk az évek során agrár családi vállalkozások szervezeti és irányítási rendszerének kialakításával, generációváltásával,
 • végeztünk kutatási, majd innovációs projektmenedzsment tevékenységet a mezőgazdaság területén, 
 • alapítottunk és sikerre vittünk spin-off céget az agráriumban,
 • vezettünk felső- és középvezetői fejlesztő programokat kékgalléros környezetben.

Miben tud segítséget nyújtani a Szinergia? 

 • stratégia alkotásban, stratégia megvalósításának támogatásában 
 • innovációs fejlesztések döntéselőkészítésében és projektként való kezelésében 
 • projektek agráriummal kompatibilis módszertanának kidolgozásában, projektérettség növelésében 
 • folyamatoptimalizálásban 
 • ösztönzési rendszer fejlesztésében 
 • új tulajdonosi és vezetői generáció kinevelésében, támogatásában 
 • együttműködés fejlesztésben.
Címkék: