Az-Zāwiyah, Líbia Fejlesztési Projekt – A történelem érintésében

Tudástár / Blog / Az-Zāwiyah, Líbia Fejlesztési Projekt – A történelem érintésében


A Szinergia Kft. az elmúlt 25 évben számos különleges hazai és nemzetközi projekt tervezésében és vezetésében vett részt. A következő blogbejegyzésben líbiai településfejlesztési projektünkről és annak drámai felfüggesztéséről olvashatsz.

2010-ben Magyarország megkapta az addig legnagyobbnak számító szolgáltatásexport megbízását egy infrastruktúraberuházási projekt tagjaként.

A projekt Líbia fővárosától, Tripolitól 45 kilométerre elhelyezkedő Az-Zāwiyah település fejlesztéséről szólt, a megbízást egy magyar építőipari vállalat nyerte el. A projekt előkészítésére a Szinergiát bízták meg alvállalkozóként. Az építőipari vállalat munkatársai mellett a Szinergia projektmenedzsment tanácsadói is kiutaztak Az-Zāwiyah városába, hogy megkezdődhessen a projekt tervezése.

Egy, a sajátunktól eltérő kultúrával együttműködni mindig különleges, sok ismeretlent sejtető, körültekintő felkészülést igénylő feladat. Jelen szituációban a kulturális különbségek áthidalása csak egy volt a kihívások közül: a területfejlesztési projekt tervezéséhez kulcsfontosságú információk nem álltak rendelkezésre. A település út, csatorna, elektromos hálózat és vízellátási tervdokumentáció elemei hiányosak voltak, a terveken szereplő objektumok pozíciója számos esetben nem egyezett az épített környezettel. A rajzok és a valóság eltérései között szerepeltek olyan tévedések, mint például amikor egy közútnak a valóságban egy katonai vezető házát kellett volna kereszteznie. A tervezéshez szükséges információk megszerzésére az a megoldás született, hogy a tervrajzokat műhold felvételekkel vetették össze, majd elkészítették a valóságot tükröző településrajzokat.

A projekt definiálásában és tervezésében kihívást jelentett, hogy a hazaitól eltérő engedélyeztetési és bankrendszerben kellett megoldani a líbiai és magyar szolgáltatók együttműködését. Ez a feladat megkövetelte, hogy a Szinergia csapata folyamatos jelenléttel biztosítsa a projekt haladását. A líbiai szokásjog értelmében a projekt során a Szinergia csapatából minimum egy főnek folyamatosan az országban kellett tartózkodnia, így biztosítva a szerződés betartásán túl a személyes garanciát.

2011. február 15-én Líbiában kitört a polgárháború. A történések nyomonkövethetőségét korlátozta, hogy a kommunikációs hálózat teljeskörű állami ellenőrzés, majd lezárás alá került. Február 22-én utazott haza a teljes magyar delegáció – éppen időben, ugyanis az azt követő napon szállóhelyüket a harcban lebombázták. A háborús helyzet következtében a projekt abbamaradt, az addigi eredmények jelentős hányada megsemmisült.

Líbiában a magyarokat tisztelet és elismerés övezi, nemcsak a fejlesztésekben tett szerepvállalásunkért, hanem a hadisérültek ellátásában tett segítségnyújtásért is. Líbia háborús sebesültjei közül 78 főt Budapesten láttak el, közülük 10 fő térítésmentes gyógykezelést kapott, a többi ápolt budapesti ellátását a líbiai állam fedezte. A projekt megbízóival jelenleg is kapcsolatban állunk, és bízunk benne, hogy a harcok lecsendesedtével, a békekötést követően egyszer újra folytathatjuk a településfejlesztésben való részvételt – ezúttal a háborút követő újjáépítések tervezésében való közreműködéssel.

Kövess minket Facebookon is, hogy ne maradj le a következő „fun fact”-ről.

Címkék: