A Projekt Business Analyst hét élete

Tudástár / Blog / A Projekt Business Analyst hét élete


Business Analyst vagy Projektmenedzser? Nézzük meg a gyakorlatban!

A hazai munkaerőpiacon talán sokak számára újdonságnak számít a “project business analyst” megnevezés, azonban a nemzetközi Project Management Institute szakmai terminológiáján túl a szerep régóta jelen van a cégekben, az üzleti elemző fontos sarokköve a projekt fókusz szervezeteknek.

Kik is ők pontosan?

  • HŐS: Superman, Batman és Wonder woman egyben. Amikor leszáll az éj és eljő a baj, a BA logóját vetítik fel a business park egére, hogy megoldja a komplex problémákat.
  • Tervező: A BA a folyamatok legelején megtervezi a saját munkáját, keretet alkot az üzleti elemzés számára, majd a projektek során igyekszik a megadott tervek mentén menedzselni a munkát, végül a zárás után visszacsatolást ad a tervek mentén.
  • Stakeholder-menedzser: Ő felel a projektet átfogó módon meghatározó érintettek menedzsmentjéért, kiemelten az igénygazdákra és a key user-ekre. A BA felméri az igényeket és lehozza őket a földre, hogy megkezdődhessen a megvalósítás, majd folyamatosan kapcsolatot is tart az érintettekkel, hogy végül a végtermék megegyezzen az igényekkel.
  • Követelménymenedzser: a projekt élettartama alatt számos követelménnyel kell megbirkóznia egy cégnek. Ez szintén a BA feladata, ő felel az üzleti követelmények meghatározásáért, elemzéséért, dokumentálásáért és kommunikálásáért egyaránt, valamint ő menedzseli a követelmények validálását és priorizálását is.
  • Hídember: a BA hidat képez az egyes területek közt, összeköti a jogi osztályt és a logisztikát, beszél az IT és a marketing nyelvén, mindezt úgy, hogy kapcsolatot tart a megrendelővel, a projektszponzorral és az ügyféllel is.
  • Változásmenedzser: a projektek különböző életszakaszai során rengeteg változással találkozhatunk. Mivel a BA az a személy, aki teljeskörűen átlátja a projekt előkészítő, tervező, megvalósító, valamint utólagos elemző feladatait, képes finomhangolásokat végrehajtani, így a változáskezelés nem jelent problémát.
  • Elemző: nem meglepő, hogy egy analyst elemez. A BA a projekt lezáró életszakaszában értékeli az elvégzett munkát, majd levonja a tanulságot üzleti, emberi és szakmai szempontból egyaránt.

Érdekelne egy ilyen sokrétű, színes munkakör? Akkor ismerd meg Projekt Business Analyst képzésünk tematikáját és jelentkezz a lenti gombra kattintva

Címkék: