Agilisban szükség van Business Analystre?

Tudástár / Blog / Agilisban szükség van Business Analystre?


Ahogy ígértük, most végigvesszük hol a helye és mi a feladata a BA-nek a különböző életciklus modellekben.

Elsőként lássuk a waterfall, vagy másnéven vízesés megközelítést:

  • Kritikus szerepe van a BA-nek a projektindítást megelőző időszakban, az ún. pre-projektben: ekkor független szakértőként, akár a menedzsment team egyik megbecsült tagjaként gyűjti be és elemzi az érintettek, különösképp a megbízó elvárásait, majd véglegesíti azokat.
  • A BA feltehetőleg nem része a megvalósító csapatnak, hiszen a projekt ezen korai szakaszában még nem is okvetlenül állt össze a leszállítók köre, ugyanakkor ő lesz a már kinevezett projektvezető kulcsembere, ami a funkcionális és egyéb specifikációk, és a megvalósíthatósági tanulmány elkészültét illeti.
  • A korai bekapcsolódás ellenére a BA a projekt tervezés és végrehajtás idején már nem része a teamnek: a vízesés megközelítés szerint nem szükséges – sőt kifejezetten ellenjavallt – a menet közben felmerülő igényeket, ún. change requesteket fogadni és beépíteni a projektbe, ezzel tehát a BA funkciója sem szükséges már.

Iteratív, avagy standard PM megközelítés:

  • A BA a projekt előkészítése, pre-projekt során fontos szerepet kap, csakúgy mint a vízesés modellben megismert pozícióban. A korábbiakkal ellentétben szakemberünk ekkor kifejezetten aktív csapattag: a megvalósítás során is kiterjedt és stratégiailag is jelentős feladatokkal és hatáskörrel rendelkezik.
  • A projektvezető megbízható támogatója a BA, hiszen feladata a kulcsérintettekkel való kapcsolattartás, valamint a menet közbeni változások hatáselemzésének elkészítése.
  • Ezek alapján megállapíthatjuk, hogy míg a projektvezető a módszertani megfelelőségre figyel (pl.: a megépítendő bicikli út vezessen el a postától a kórházig, és a projekt ne haladja meg sem a költségeket, sem a tervezett határidőt), addig a Projekt Business Analyst a szakmai kiválóságra fókuszál (pl.: a bicikli út a postától a kórházig vezető úton ne vezessen keresztül egy szökőkúton vagy egy aluljárón).
  • A BA az iteratív életciklusban a projekt zárását követően is fontos szereppel bír: az üzleti eredmény és a hasznosulás értékelése akár hónapokkal a projekt zárást követően is feladatai közé tartozik.

Agilis megközelítés – a legújabb és legtrendibb:

  • Mivel a leghíresebb és legalapvetőbb agilis „irodalom”, az Agile Manifesto nem nevesíti a BA-t, sokan azt gondolnák, hogy nincs is rá szükség… de akkor vajon ki látja el a feladatait, az igények feltárását, elemzését és specifikálását?
  • Az agilis teamekben elfordulhat, hogy maga a Product Owner a legfőbb igénymenedzser, ugyanakkor gyakoribb eset, hogy a megvalósító team egy dedikált tagja foglalkozik az ügyfél elvárásaival.
  • A gyakorlatban azt tapasztaljuk, hogy a Product Owner felső szinten (kb. 30%) kidolgozott igényekkel keresi meg a csapatot, amelynek egy tagja BA szerepben mélyebben elemzi és specifikálja azokat (kb. 70%), hogy a team tovább finomítsa megvalósíthatóság szempontjából.

A válaszunk a címben feltett kérdésre egyértelműen az, hogy életciklustól független eleme a projektnek az igények megfelelő feltárása, specifikálása és követése azért, hogy a projekteredmény sikeres lehessen. A megnevezések hiánya sem téveszt meg minket: a feladat adott, a kérdés, hogy ki lássa el azokat – a projektmenedzser, a Product Owner vagy inkább a Projekt Business Analyst?

Mélyebben megismerkednél a BA világával? Tekintsd át a Projekt Business Analyst tréningünk tematikáját és jelentkezz a képzésünkre, hogy profi szakemberré válhass!

Címkék: ,