Kék óceán vagy vörös óceán?

Tudástár / Blog / Kék óceán vagy vörös óceán?


A 21. század gazdaságában minden profitorientált szervezet életében alapvető, hogy ne csak a megszokott vizeken hajózzon, vagyis a „vörös óceánon”, hanem új, innovatív kezdeményezésekbe fogjon a „kék óceán” stratégia jegyében.

Itt az üzleti modell sarokköve, hogy a szervezet nem a versenytársak leküzdésére fókuszál, hanem egy teljesen más irányba fordul, és új piacot hoz létre innovatív, értékteremtő stratégiával. Ilyen módon ugrásszerű fejlődést érhet el, és olyan teret teremthet, ahol a verseny háttérbe szorul, vagy akár el is tűnik, és a cég agilis működéssel hamar piacvezetővé válhat.

Gyorsan felkapott lufi, vagy érdemes elgondolkodni rajta?

Sokan, sokáig úgy gondolták, ez csak egy újabb, divatos szakkifejezés, amit felkaptak a gazdaság szereplői. Ma már azonban elterjedt a szakmai köztudatban, mindenki érti és érzi, hogy adott esetben húsba vágó lehet az új stratégia alkalmazása, számtalan eset mutatja a létjogosultságát, és komoly, tudományos módszertani alapokra, és gyakorlati példákra épülő szakirodalom támogatja már azokat, akik elindulnak ezen az úton.

Mitől vörös a „vörös óceán”? Ez a terület az összes ma létező és már egy ideje működő iparágat, szektort jelenti, ahol a szereplők már jól körülírták hatókörüket, tevékenységüket, céljaikat és folyamataikat. Egymással sokszor vérre menő küzdelmet folytatnak az újabb ügyfelek megszerzéséért, hiszen a teljesen lefedett, leosztott piacon nehéz előrehaladni másként.

A „kék óceánon” hajózva ezzel szemben még ismeretlen, érintetlen keresleti szegmenseket találhatunk és célozhatunk meg. A lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen. Az exponenciálisan fejlődő gazdaság nem csak elvárja, de támogatja is ezt a stratégiát. Napról napra újabb és újabb fogyasztói csoportok és igények merülnek fel, és ha időben észrevesszük őket, és gyorsan, proaktívan, új elemeket bevonva elindulunk feléjük máris a „kék óceánon” találhatjuk magunkat.

Századunk gazdasági valósága az, hogy az iparágak rendületlenül és lendületesen alakulnak, fejlődnek, bővülnek a piacok, és számos kék óceán jön létre. Emellett a vörös óceánok tovább telítődnek, egyre „véresebbé” válva egyre nehezebbé teszik az ott működő szervezetek életét. Láthatóan a vállalatok nagy részének középpontjában még mindig a vörös óceán stratégiák állnak, hisz a változást mindig nehéz elindítani, és még nehezebb végigvinni. Az ismert terület, ahol már évek, évtizedek óta versenyzünk a komfort érzetét nyújthatják, noha sok esetben a kék óceánokon sokkal jobban elérhetők a vállalat célok.

Agilitás: az egyik kulcs

Hogyan segítjük mi, a Szinergia munkatársai ügyfeleinket abban, hogy elinduljanak és sikeresen navigáljanak a kék óceánon?

Agilis módszertanainkkal interim menedzserként, agilis projektmenedzsment képzéseinkkel, illetve innovatív megoldások felkutatásával, vagy akár fejlesztésével szisztematikusan végigkalauzoljuk ügyfeleink vezetőit és az egész szervezetet azon az úton, ahol kikerülhetnek az árverseny, a költségcsökkentés csapdájából. Segítünk lépéselőnyt szerezni, és támogatjuk az ügyfeleinket abban, hogy ezt a lépéselőnyt meg is tartsák egy darabig.