Változik a CAPM vizsgakövetelmény

Tudástár / Blog / Változik a CAPM vizsgakövetelmény


Somogyi Balázzsal a Szinergia Kft. vezető tanácsadójával beszélgettünk a PMI tanúsítványokban és vizsgakövetelményekben várható újításokról. 

Havi rendszerességgel tartasz nemzetközi minősítésre felkészítő programokat a Szinergiánál így fontos, hogy a legfrissebb tudással rendelkezz ezen a területen. Kifejezetten most, hogy 2023 januárt írunk amikor megváltozott a CAPM is. Tisztán átlátható az új követelményrendszer, vagy sokan fordulnak hozzád kérdésekkel? 

S.B.:
A PMI mindig gondot fordít arra, hogy a legújabb trendeknek megfelelő tanúsításokat nyújtsa a szakemberek számára. Így természetesen időről időre felülvizsgálják ezen vizsgák tartalmát, és követelményrendszerét. Ezen a frissítésen sikeresen átesett a PMP tanúsítás 2021-ben, idén pedig a CAPM újragondolására került sor. Ezt jó ideje hirdetik platformjaikon, de januárig még mindenki a régi követelményrendszer alapján készülhetett fel. A fordulat majd most következik, hiszen a tananyag is változik, ami természetesen sok kérdést felvet az új vizsgázók számára. Ezekre igyekszünk a leggyorsabban és legfelkészültebben válaszolni, ezért is gondoltuk úgy, hogy aktuális lenne egy webináriumi alkalom összehozása, ahol kolléganőmmel igyekszünk majd minden kérdésre élesben reagálni január 30-án. 

Régi követelmény alatt ha jól értem a PMBOK 6-ra utalsz. Januártól a CAPM is a PMBOK 7-re váltott? 

S.B.: 
A PMBOK 7. kiadása 2021 szeptemberében jelent meg, így várható volt, hogy nemsokára a vizsgakövetelmények is változnak majd. A PMP-nél már ez előtt 2021 januárjában megtörtént a vizsgaújítás, hiszen a PMI már tudta az új irányvonalat. A CAPM esetében viszont továbbra is a PMBOK 6. kiadása maradt az alap tananyag. Egészen most januárig.  

A PMI honlapjára pedig fel is került a CAPM Exam Content Outline dokumentum, amiben összegzik az újításokat. (https://www.pmi.org/-/media/pmi/documents/public/pdf/certifications/capm20ecofinal.pdf?v=35b5b1ef-d82f-4393-a9fe-99d0f50955f3

Van markáns előtte/utána különbség? Vagy csak finomhangolások történtek

S.B.: 
Az új CAPM vizsgakövetelmény, tulajdonképpen követi az új PMP felépítését. Az előző változatban nagy hangsúlyt kapott a projektmenedzsment, azon belül is a vízesés elvű projektek vezetésének technikai megvalósítása. 

A vizsga tulajdonképpen azt tanúsította, hogy a felkészülő ismeri a projektmenedzsment folyamatokat, valamint rendelkezik vállalati működési és vezetői ismeretekkel. 

Ezek mind megmaradtak az új vizsgarendszerben is, de a követelmény erősen eltolódott az agilis irányba. A vízesés elvű, tervszerű megvalósításokkal megegyező szeletet kapott az agilis megközelítés az új felosztásban. 

Fontos leszögezni, hogy a vizsga nem a PMBOK egyik vagy másik kiadásának az ismeretét, hanem a projektmenedzser felkészültségét tanúsítja több szempont és forrás szerint.   

Mit jelent ez a változás a gyakorlatban?  

S.B.: 
Aki 2022 decemberig jelentkezett vizsgára, az természetesen ugyanazokat a kérdéseket fogja kapni, mint eddig, a régi tartalom szerint teheti le a vizsgát. A Szinergia is még e szerint tartotta a képzéseit a 3. negyedévben. Fontos azonban, hogy ezen tréningek után 1-3 hónappal jelentkezzen is a felkészülő a vizsgára, nehogy a vizsga időpontja átcsússzon az új követelményrendszerbe. Emellett természetesen mi is átdolgoztuk a CAPM felkészítő tréningünket az új követelményeknek megfelelően, hogy a 4. negyedévben már az új anyaggal várhassunk mindenkit.  

Címkék: