Smart csapatépítés

Tudástár / Blog / Smart csapatépítés


Mindenki tudja milyen egy csapatépítés.. 

Évente – legalább egyszer- általában felmerül a vállalatoknál a csapatépítés igénye. Mert kell olyan alkalom, ahol az irodai környezeten kívül is találkozhatnak a kollégák, és nem csak munkaköri tevékenység kapcsán alakulnak ki tartalmas beszélgetések. 

Szükség van rá, hogy néha kiereszthessék a munkatársak együtt is a gőzt, jól érezzék magukat valamilyen csoportos programon, közös élményeket szerezzenek, amiket öröm később feleleveníteni az irodában is. 

De mi történik olyan esetben, amikor azt látjuk, hogy idén valami másra lenne szüksége a csapatnak? 

  • Amikor tisztán körvonalazódik a jelekből, hogy egy közös vadvízi evezés nem oldja meg a csoporton belüli kommunikációs nehézségeket. 
  • Ha érezzük, hogy az igazi élmény most az lenne, ha megtanulnánk jobban megérteni egymást. 
  • Vagy ha egy nehéz helyzet rávilágít, mennyivel hatékonyabb lenne a közös munka, ha egy bizonyos szakmai tudásban azonos szintre kerülnénk, amilyen gyorsan csak lehet.

Élményekre szükség van, de a legtöbbször tartalomra is. Ilyenkor kell a Smart csapatépítés. 

Tréning vagy szórakozás? 

Teheti fel a kérdést az éves büdzsét nézve a szervező, aki kedvezni szeretne a fáradt kollégáknak is, de szeretné, ha valóban épülne is a csapat. A jó hírünk, hogy nem kell a két opció között dönteni. Mindkettőre szükség van, és megvan mindkét verziónak külön-külön is a maga helye és ideje. Azonban van, amikor a kettőt együtt alkalmazva érhetjük el a legnagyobb hatékonyságot. A Smart csapatépítés egy olyan közös program, ahol napközben helyet kap a célzott fejlesztés, de igény esetén időt szakítunk a hagyományos értelemben vett feltöltődésre is. Nem kell rá dupla költségvetés, hiszen egy tudatosabban tervezett felépítéssel meg tud valósulni mindkét rész.

Miért Smart? Mert okosan szervezett. 

Ha a csapatépítő bográcsozás már nem bizonyul elégnek, szükség lehet egy olyan strukturált programra, ahol a fókusz az egységes fejlődésen van és a szervezeti célkitűzések mentén lehet a csapatot építeni. Smart csapatépítőink tematikáját a résztvevő csoport igényei szerint testreszabottan alakítjuk ki, annak érdekében, hogy a közösen eltöltött idő ne csak kikapcsoljon, de fejlessze a csapat együttműködését, problémamegoldását és konfliktuskezelését is.

Két véglet? Nem feltétlenül! 

Egy hagyományos értelemben vett tréningen gyakran szimulált környezetben, kis csoportos módszerrel történik egy téma feldolgozása. A fókusz nem a csoport együttműködésén, hanem az egyéni fejlődésen van. Míg egy élmény csapatépítésen, a teljes hangsúly a kikapcsolódásra helyeződik. Ezért, bár lehet, hogy két kolléga nagyon jól kiegészíti egymást a focicsapatban, hétfőn ugyanott folytatják a munkahelyi problémáik maguk előtt görgetését. 

Mindkét programnak megvan tehát külön-külön az előnye. Miért ne ötvözzük a kettőt?

A Smart csapatépítés előnyei:  

  • Strukturált fejlesztés és kikapcsolódás egyben
  • Minden Smart csapatépítés egyedi: fejlesztési programjainkat a megbízói igények szerint alakítjuk ki
  • Annak érdekében, hogy az együttműködés a legmagasabb értéket teremthesse, a programok részletes tematikájának kialakítása során interjúzunk a megbízó vállalat igénygazdáival, döntéshozóival, a programon résztvevő kollégák néhány képviselőjével
  • A program során rugalmasan alkalmazkodunk a résztvevői igényekhez, foglalkozunk az őket aktuálisan foglalkoztató, témához kapcsolódó kérdésekkel

Ha tehát Smart csapatépítést választotok, biztosan egyedi, teljes mértékben a Ti csapatotokra szabott élményben és fejlődésben lesz részetek!  

Példák lehetséges Smart csapatépítés típusokra: 

Projektmenedzsment szemlélet fejlesztés 

A projektmenedzsment szemlélet fejlesztésének egyik legjobb eszköze a saját élményen keresztüli tudás elsajátítása. A program során a résztvevőknek egy projektet kell végigvinniük, a célok meghatározásától a tervezésen át egészen a megvalósításig. Ezek olyan projektek, amelyek során a résztvevők fejleszthetik a projekt kommunikációt, az együttműködést és a hatékonyságot. A szimulált projektet több alkalommal is megszakítjuk, kielemezzük a történteket, valamint játékos, együttműködést és kommunikációt fejlesztő csoportos gyakorlatokat alkalmazunk. Mindezek mellett pedig cél az, hogy olyan produktumot szállítsanak le a projekt végére, amely örök emlék maradhat számukra, és ha rápillantanak, felidézhetik a csapatépítő emlékeit. 

Változásmenedzsment 

Egy szervezeti változás legnagyobb nehézsége a változással szembeni ellenállás. Ennek egyik fő oka az információhiány, ismeretlentől való félelem, valamint a személyekkel kapcsolatos feltételezések. Bármilyen változás előtt álljon is szervezetünk, ha annak okát, feltételeit, folyamatát és szerepeit közösen definiáljuk, értelmezzük és elfogadjuk, a változással szembeni elköteleződés foka is magasabbá válik. Változásmenedzsment fókuszú Smart csapatépítő programjainkon a változással kapcsolatos attitűd fejlesztése mellett konkrét akciótervek kidolgozása történik. A workshop komolyabb hangvételét kikapcsolódást és egyben együttműködést fejlesztő programelemekkel oldjuk. 

Jövőkép, stratégia 

A csapatkohézió és elköteleződés leghatékonyabb módja, ha a szervezeti értékeket, normákat, szabályokat, szervezeti stratégiát a vállalat tagjai közösen dolgozzák ki egyéni, kiscsoportos és moderált nagycsoportos munka során. A program részeként a közösen meghatározott stratégiai célok elmélyítését célzó gyakorlatokat alkalmazunk. Annak érdekében, hogy az együtt töltött idő fesztelen hangulatban teljen és a munkatársak viszonyát is erősítse, játékos együttműködés fejlesztő programelemeket, feltöltődést nyújtó élményeket építünk a közösen töltött időbe. 

Együttműködés fejlesztés 

A mindennapi munkánkra és projektjeinkre hatással van az, hogy mennyire tudunk együttműködni közvetlen vagy közvetett kollégáinkkal. Ez meghatározhatja a feladataink, projektjeink sikerét, ezáltal nagy hatással van a szervezeten belüli hangulatra. Programunk során játékos, együttműködést fejlesztő gyakorlatokat alkalmazunk, illetve olyan szituációkat hozunk a résztvevőknek, amelyek a mindennapjaikban is sokszor megjelennek. Ez alkalmat biztosít arra, hogy workshop-szerűen megnézzük, mik a problémák legfőbb okai, és célunk az, hogy ezeket ott helyben tisztázzuk, megoldási lehetőségeket találjunk és akciókat tervezzünk a megoldásukra. Mindezek mellett persze fontos, hogy a szimulációk és gyakorlatok során a résztvevők jól érezzék magukat, és szép élményeket szerezzenek a hasznos tudás és tapasztalat mellett. 

Nincs konkrét elképzelésed? Nekünk lesz! 

A csapatépítés szervezésére irányuló ötlet jelentkezésekor nem feltétlenül körvonalazódik még számunkra, hogy pontosan mire is van szükségünk. De ez egyáltalán nem probléma! Tanácsadóink már az igény megjelenésekor bekapcsolódnak a tervezési és szervezési folyamatba. Szakmai hozzáértésük által a nulladik perctől kezdve segítik a lehető leghatékonyabb programterv kitalálását és felépítését.  

Kérj visszahívást szakértőinktől, akik egy díjmentes személyes tanácsadás keretén belül részletesen felmérik a megrendelői igényeket, és megtalálják a legideálisabb megoldást, amivel a csapatépítésbe fektetett pénz és energia rövid távon megtérülhet, hiszen a csapatok fókuszába az adott szervezet időszakos céljait teszi. 

Címkék: