PMI képzések és minősítések


A Project Management Institute (PMI) minősítések megszerzésével olyan előnyre tehetnek szert a projektmenedzserek, amelyek segítik őket kiteljesedni szakmájukban, biztosítják a fejlődés lehetőségét és a magasabb szintű elismerést. Ezeket a minősítéseket folyamatosan fenn kell tartani különböző képzéseken való részvétellel. Az erre irányuló képzések és tanfolyamok elérhetőek a Szinergiánál is. Összegyűjtöttük, hogy melyek a legnépszerűbb minősítések, és ezek milyen képzéseken sajátíthatók el.

PMI PMP és CAPM vizsgafelkészítő képzések | Szinergia Blog

A PMI története

Annak, aki a projektvezetők világában mozog, nem idegen a Project Management Institute, azaz a PMI megalapításának háttere, szakmai tevékenysége. A Project Management Institute (PMI) a legtöbb projektmenedzsert összefogó nonprofit szakmai világszervezet, 2019-ben alapításának 50. évfordulóját ünnepelhette. A világon mintegy 700 000 tag, minősített szakember és önkéntes számára teszi lehetővé a szakmai fejlődést.

A PMI jelentőségét a projektek világában a meghatározó szabványai, az azokra épülő minősítési rendszere, átfogó akadémiai és kutatási programjai, területi és érdeklődési kör alapú közösségei és szakmai továbbképzési lehetőségei teszik elismertté. A PMI 1984 óta szigorú, vizsgáztatáson alapuló, egyre teljesebbé váló szakmai minősítési rendszert alakított ki a projektmenedzsment szakma többszintű fejlesztése, és az egyéni eredmények differenciált elismerése céljából.*

A Projektmenedzsment Intézetnek a helyi, magyarországi tagozata a PMI Budapest. A tagozatot 2003-ban hozták létre, és a magyar jog szerint társulási jogi formában, non-pofit egyesületként működik. A PMI Budapest, Magyar Tagozat alapításának megkezdése előtt a magyarországi projektmenedzsment szervezetek, a multinacionális és hazai cégek, - többek között a Szinergia Kft. is, több mint egy évig támogatták a tagozatot és segítették, hogy a PMI részévé váljon.*

*Forrás: PMI.hu

A legnépszerűbb PMI minősítések

A Project Management Institute nyolc minősítés megszerzését teszi lehetővé a projektvezetők számára. A PMI minősítések közé tartozik:

  • Project Management Professional (PMP)®
  • Portfolio Management Professional (PfMP)®
  • PMI Agile Certified Practitioner (PMI-ACP)®
  • PMI Professional in Business Analysis (PMI-PBA)®
  • Program Management Professional (PgMP)®
  • Certified Associate in Project Management (CAPM)®
  • PMI Risk Management Professional (PMI-RMP)®
  • PMI Scheduling Professional (PMI-SP)®

A PMI minősítések közül messze a legnépszerűbb a PMP, közel 1 millió projektmenedzser rendelkezik ezzel. Ezt követi a CAPM, majd a PMI-ACP közel 40.000, illetve 30.000 darabszámmal.

A PMP® (Project Management Professional) cím a Project Management Institute (PMI)® által szervezett vizsga sikeres letételével megszerezhető nemzetközi minősítés magánszemélyek részére, amely a projektmenedzsment jártasságot bizonyítja. A PMP gyakorló projektmenedzsereknek szól. Azoknak ajánlott a minősítés megszerzése, akik már bizonyítottak a gyakorlatban is, és szeretnék tudásukat szintetizálni, szakmai önéletrajzukat megerősíteni a legnívósabb projektmenedzsment szakmai minősítéssel.

A Certified Associate in Project Management a PMP kistestvére, junior projektmenedzsereknek, projekttagoknak ajánlott. Egy projektben nem csak a projektvezető dolgozik, hanem a projekttagok szakmai hozzáértésén is sok múlik a projekt sikerét illetően. Ha a projekttagok is ismerik, értik és elfogadják a projektmenedzsment szemléletet és eszköztárát, közös nyelvet beszélnek a projektmenedzserrel, az megteremtheti a különbséget a sikeresség és a sikertelenség között.

Milyen előnyökkel járnak a PMI minősítések?

A PMI minősítéssel rendelkező projektmenedzserek egyedi előnyökre tehetnek szert szakmájukban. Egy friss nemzetközi felmérés szerint a PMP-vel rendelkező projektmenedzserek fizetése 23%-kal haladja meg a minősítésekkel nem rendelkező, hasonló pozíciót betöltő kollégák fizetését. Emellett a PMI minősítések népszerűek a recruiting szakemberek körében is. Egy álláslehetőség kapcsán gyakran részesítenek előnyben olyan jelentkezőt, aki rendelkezik PMI minősítéssel.

A CAPM vagy PMP minősítés megszerzésének folyamata alatt a meglévő tapasztalat mellé számos új, korszerű eszközt, megközelítést tanulnak a szakemberek. Aki ezt a hivatást választotta és igényes a munkájára, az folyamatosan tanul, frissen tartja a tudását. A PMP, CAPM megszerzése és fenntartási rendszere is támogatja ebben.

Az előnyök között meg kell említenünk azt is, hogy a PMI minősítéssel rendelkező szakemberek konzisztenciát hozhatnak a szervezetben, segítenek abban, hogy egy nyelvet beszéljenek az érintettek, ha projektekről, projektmenedzsmentről van szó. Továbbá, ha a cég a szállító oldalon van, úgy ez emeli az esélyeit egy potenciális munka megnyerésének. Láttuk már sok esetben, hogy közbeszerzések kiírásánál előnyt jelent, vagy akár feltételhez kötött a PMI minősítése projektmenedzser biztosítása esetén.

Hogyan tarthatók fenn a PMI minősítések?

A PMI minősítéseket folyamatosan meg kell újítani. Ehhez pedig szükség van az úgynevezett PDU pontok gyűjtésére. A Professional Development Unitok (PDU-k) olyan egy órás időblokkok, amelyeket a PMI minősítéssel rendelkező tagok tanulásra, mások tanítására vagy önkéntességre fordítanak, és azokat regisztrálhatják a PMI-nál. Ha a PMI minősítéssel rendelkező tag a szükséges PDU-kat - a három év fenntartási időszak alatt - sikeresen összegyűjti, a minősítés státusza megújításra kerül.

A PDU pontok egy részét képzésekkel lehet megszerezni, de van lehetőség az ún. „giving back to the profession” kategória részeként, többek között releváns konferencia részvétellel PDU-kat szerezni. A PMP esetén a 3 év alatt 60 PDU, míg CAPM esetén 15 PDU gyűjtése szükséges a megújításhoz.

Út a PMI minősítések megszerzéséhez a Szinergiával

A Szinergia Kft. a PMI Budapest, Magyar Tagozat 2003-as megalapításakor elsőként lett a globális PMI regisztrált Oktatási partnere. Ezt a státuszt jelenleg is birtokolja, ​elsőként Magyarországon. 2020 augusztusától hazánkban szintén elsőként lett az új akkreditációs feltételek szerinti minősített oktató intézmény (Authorized Training Providor), trénerei elsőként lettek ATP Instruktorok. Ezek a minősítések szigorú feltételek, rendkívül magas szakmai minőség képviseletét is igazolják. A Szinergia ugyanakkor nem egy oktatócég, hanem tanácsadócég. Túlnyomórészt projektvezetéssel foglalkozunk, ezzel tudunk képzéseinken hiteles, élő példákkal hatást gyakorolni.

A Szinergia képzések között elérhetőek a Project Management Professional (PMP)®, a Certified Associate in Project Management (CAPM)®, a PMI Professional in Business Analysis (PMI-PBA)® és a PMI Agile Certified Practitioner (PMI-ACP)® minősítés megszerzésére felkészítő programok. Emellett a Szinergia Kft. teljes képzési palettája alkalmas a PDU pontok szerzésére, beleértve a tradicionális, agilis, vagy hibrid képzéseket, az üzleti elemzés területét, JIRA, MS Project, vagy akár a soft skill fejlesztő tréningeket is.

A sikeres vizsga eléréséhez a képzést követően intenzív egyéni tanulási időszak javasolt, beleértve minél több próba teszt megoldását. Amint a jelentkező úgy látja, felkészült a vizsgára, és az előfeltételeket teljesítette, kiválaszthatja a számára megfelelő időpontot. A jelentkező csak úgy vehet részt a vizsgán, ha a PMI jóváhagyta jelentkezését az adminisztrációs felületen, illetve befizetésre került annak díja. Sikeres vizsga letétele esetén már aznap kiállításra kerül egy igazolás, a papír alapú oklevelet pedig néhány héten belül veheti kézbe.

A minősítés megszerzése komoly próbatételek elé állítja a jelentkezőket. A PMP esetében 180 kérdésből áll a tesztsor, amit 4 óra alatt kell teljesíteni, míg a CAPM esetében 150 kérdésre 3 óra alatt kell a helyes válaszokat kiválasztani. Ezek feleletválasztós tesztek, egy jó válaszlehetőséget szükséges megjelölni. A vizsgakérdések nehezek, különösen a PMP esetén, hiszen nem nyilvánvalók a válaszok, szükséges megérteni a logikai összefüggéseket és a PMI gondolkodásmódját. A CAPM ugyanarra a tudásbázisra épül, mint a PMP, a kérdések ugyanakkor rövidebbek, egyszerűbbek, jelentősen épülnek a lexikális tudásra. A tananyagot javarészt a PMBOK (Project Management Body of Knowledge) teszi ki, ez azonban 2021-től kibővül több szakirodalommal. Jelenleg Magyarországon három városban lehet személyesen PMP és CAPM vizsgát tenni, Budapesten, Székesfehérváron és Debrecenben.

Összegzés

A PMP® (Project Management Professional) és a CAPM (Certified Associate in Project Management) címek az Egyesült Államokban alapított vezető projektmenedzsment világszervezet, a Project Management Institute (PMI)® által szervezett vizsga sikeres letételével megszerezhető nemzetközi minősítések. A PMP gyakorló projektmenedzsereknek szól, míg a CAPM junior projektmenedzsereknek, projekttagoknak ajánlott. A Szinergia Kft., mint a PMI első hazai minősített oktatópartnere (R.E.P) és az első ATP (Authorized Training Partner) minősített intézménye a minősítés megszerzésében és annak fenntartásában nyújt segítséget.

Kapcsolódó szolgáltatások

Kapcsolódó blogbejegyzések