Változó környezet, rugalmas szerepek

A projektmenedzsment történetében különböző megközelítések, iskolák váltották és jelenleg is váltják egymást azzal a céllal, hogy minél inkább lekövessék az adott környezeti sajátosságokat és kihívásokat a projekt végrehajtása során.

Változnak az elsődleges prioritások egy projekt sikerének értékelése szempontjából: így lesz az ügyfélelégedettség fontosabb, mint a pontos tervezhetőség. Egyre inkább hangsúlyos, hogy a projektvezető támogassa, motiválja és fejlessze is a csapatát amellett, hogy biztosítja és felügyeli a feladatok elvégzését.  Az életciklus modellek változása során pedig eljutottunk a vízesés modelltől, az iteratív megközelítésen keresztül, egészen az agilis keretrendszerig.

Egyvalami biztosan nem változott: az ügyfél megoldást szeretne egy problémájára, amelyet a projekt eredménye tud számára biztosítani. Ehhez jól kell ismerni és érteni az ügyféligényt, szükséges elemezni az egyes alternatívákat a megvalósíthatóság szempontjából, valamint „beszélni” kell az érintettek nyelvén.

Ezt a szerepet ideális esetben a Projekt Business Analyst tölti be, aki tehát változási kényszertől és életciklus modelltől függetlenül jelen van a szervezetben.

Hol a helye és milyen feladatai vannak a PBA-nek a különböző életciklus modellek esetén?