Mit jelent a Design Thinking – 5 sikerre ítélt történet

Tudástár / Blog / Mit jelent a Design Thinking – 5 sikerre ítélt történet


A Design Thinking az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerülő megközelítés az üzleti világban és az innováció területén. Ez a tervezési és problémamegoldási módszer az ügyfélközpontúságra és a kreativitásra fókuszál, melynek célja az innovatív és hatékony megoldások létrehozása a felmerülő kihívásokra. A Design Thinking a tervezési folyamat különböző szakaszait ötvözi, beleértve az empátiát, a problémamegoldást, a prototípus készítést és a tesztelést.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a Design Thinking alapelveit és folyamatát, valamint bemutatjuk a módszer alkalmazását a vállalati gyakorlatban. Emellett öt olyan nagy márkát is megvizsgálunk, amelyek sikeresen alkalmazzák a Design Thinking-et a termékfejlesztésben és az üzleti stratégiában: Braun, Apple, Netflix, Airbnb és Nike.

Célunk, hogy bemutassuk a Design Thinking fontosságát az innovációban és az üzleti sikerek elérésében, valamint felhívjuk a figyelmet arra, hogy ez a módszer hogyan járulhat hozzá az ügyfél elégedettségéhez és az üzleti növekedéshez.

Design Thinking alapelvei

A Design Thinking módszer alapvetően az emberközpontúságra és a kreativitásra fókuszál. Az emberközpontú megközelítés azt jelenti, hogy a Design Thinking módszer a felhasználók és a felhasználói igények fontosságát helyezi előtérbe a tervezési folyamat során. Az ügyfél igényeinek megértése és azoknak való megfelelés kulcsfontosságú az innovatív és hatékony termékek és szolgáltatások létrehozásában.

A tervezési kihívás megfogalmazása

A Design Thinking módszerben a tervezési kihívás meghatározása az egyik legfontosabb szakasz, mivel az egész folyamat ennek az alapján halad. A tervezési kihívás megfogalmazása azt jelenti, hogy pontosan meghatározzuk a problémát, amelyre megoldást keresünk. Fontos, hogy a tervezési kihívás konkrét legyen és ne legyen túl általános, mivel ez lehetővé teszi a tervezők számára, hogy hatékonyabban és célirányosabban dolgozzanak.

Például, ha a cégednek olyan terméket kell létrehoznia, amely megkönnyíti a vásárlók életét, akkor a tervezési kihívás nem lehet csak ennyi. Ehelyett pontosítanunk kell, milyen problémát kívánunk megoldani ezzel a termékkel. Például: „Létrehozni egy olyan online vásárlási platformot, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén megtalálják és megvásárolják azokat a termékeket, amelyek az igényeiknek és preferenciáiknak megfelelnek, és amelyeket más vásárlók magas értékeléseivel ajánlanak.”

Ez a megfogalmazás konkrét célt állít, és lehetővé teszi a tervezők számára, hogy a probléma pontosabb megértésével kezdjenek el dolgozni. Ezáltal a tervezők könnyebben tudják meghatározni a fontos jellemzőket, amelyeket a vásárlóknak kínálniuk kell, és meghatározni azokat a funkciókat, amelyekkel a felhasználói élmény javítható.

Az emberközpontú megközelítés

Az emberközpontú megközelítés a Design Thinking alapvető elve. Ez azt jelenti, hogy az emberek igényeire, problémáira és élményeire kell összpontosítani a tervezési folyamat minden szakaszában.

A tervezési folyamat során az emberekkel szembeni igényeket kell elsődlegesnek tekinteni, nem pedig azokat a technikai korlátokat vagy lehetőségeket, amelyek rendelkezésre állnak. Az emberekkel folytatott közvetlen beszélgetések, felmérések és a prototípusok tesztelése lehetővé teszi a tervezők számára, hogy megértsék az igényeket és elvárásokat.

Az emberekkel való közvetlen interakció azonban nem csak a tervezési folyamat során, hanem az eredmény szempontjából is kulcsfontosságú. Az emberközpontú megközelítés segít létrehozni olyan termékeket és szolgáltatásokat, amelyek kielégítik az emberek igényeit, és amelyeket szívesen használnak. Ennek eredményeképpen a tervezett megoldások nagyobb valószínűséggel lesznek sikeresebbek a piacon.

Az emberközpontú megközelítés azt is jelenti, hogy a tervezési folyamat során az emberekkel együtt kell dolgozni. A felhasználók bevonása és a velük való interakció kulcsfontosságú ahhoz, hogy a tervezők megértsék az igényeket és elvárásokat. Az emberekkel való közvetlen együttműködés lehetővé teszi a tervezők számára, hogy olyan megoldásokat alkothassanak, amelyekre valóban szükség van és amelyek könnyen használhatóak.

Az emberközpontú megközelítés az innovációt is támogatja a termékfejlesztés során: hiszen az emberek valódi igényeinek megértése olyan új megoldásokat inspirálhat, amelyekre korábban nem gondoltunk. Új és friss perspektívák felvételével azonban a tervezők új és hatékonyabb megoldásokat találhatnak a meglévő problémákra.

A módszer folyamata

A Design Thinking folyamata az Empathize, Define, Ideate, Prototype és Test fázisokból áll.

design thinking folyamata

Az egyes fázisok bemutatása:

  • Empathize: Ez az első fázis a Design Thinking folyamatában, amely a probléma megértésére és az emberek igényeinek és elvárásainak feltérképezésére összpontosít. Az Empathize fázis során a tervezők közvetlenül interakcióba lépnek az emberekkel, és megpróbálják megérteni a problémát, és az emberekkel kapcsolatos érzelmeket, kihívásokat, szükségleteket, igényeket. Ez a fázis segít a tervezőknek azonosítani a felhasználói szükségleteket és megérteni azokat az embereket, akiket a tervezési folyamat során figyelembe kell venni.
  • Define: A második fázisban a tervezők az Empathize fázis során gyűjtött információkat elemzik. és felhasználják egy problémaleírás meghatározására. Ez a fázis a probléma meghatározására összpontosít, és célja, hogy pontos és meghatározott célokat állapítson meg a további tervezési folyamat számára.
  • Ideate: A harmadik fázisban a tervezők ötleteket generálnak a probléma megoldására. Az Ideate fázis a kreativitás és az innováció fázisa, amelyben a tervezők ötleteket hoznak létre és szabadon gondolkodnak a megoldásokról. A tervezők együtt dolgoznak, ötleteket osztanak meg, és azokataz ötleteket egyre magasabb szintre emelik.
  • Prototype: A negyedik fázisban a tervezők fizikai vagy digitális prototípusokat készítenek az ötleteik megvalósítására. A prototípusok lehetővé teszik a tervezők számára, hogy vizuális és fizikai formában vizsgálják meg az ötleteket, és kipróbálják, hogyan működnek a való életben. Az itt készült prototípusok nem végleges termékek, hanem inkább a további tervezési folyamat során végrehajtandó javítások alapját jelentik.
  • Test: Az utolsó fázis a tesztelés, amely során a prototípusok tesztelése és felhasználói visszajelzések alapján történő javítása történik. A cél az, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az elképzelés valóban megfelel a felhasználói igényeknek és hatékonyan működik. Ha az eredmények nem kielégítőek, akkor a tervezési folyamat kezdődhet újra az ötletgyűjtési szakasztól.

A Design Thinking tehát lehetővé teszi, hogy kreatív megoldásokat találjunk a felmerülő problémákra, amelyek megfelelnek az emberek igényeinek és vágyainak, és valódi értéket teremtenek a felhasználók számára. Ez a folyamat általában nem lineáris, a tervezők gyakran visszatérnek az egyes fázisokhoz a fejlesztési folyamat során. 

Most, hogy megértettük a design thinking folyamatát, vizsgáljuk meg, hogyan alkalmazzák ezt a koncepciót az üzleti életben. Az alábbiakban öt olyan márkát mutatunk be, amelyek sikeresen alkalmazzák a Design Thinking-et a termékfejlesztésben: Braun, Apple, Netflix, Airbnb és Nike.

A fázisok közötti átfedések

A Design Thinking folyamatát az öt fázis (Empathize, Define, Ideate, Prototype, Test) alkotják, azonban ezek a fázisok nem lineáris sorrendben követik egymást. Inkább átfedésben állnak egymással, és a tervezési folyamat során folyamatosan visszatérünk a korábbi fázisokhoz, és azokat finomítjuk, fejlesztjük tovább.

Az Empathize fázis során a cél az ügyfél igényeinek megértése és a probléma felismerése. Ezután a Define fázisban megfogalmazzuk a kihívást, amelyet meg akarunk oldani. Az Ideate fázisban különböző ötleteket hozunk létre a probléma megoldására. Az ötleteket prototípusokká fejlesztjük a Prototype fázisban, majd ezeket teszteljük a végső Test fázisban.

Azonban az átfedések lehetővé teszik számunkra, hogy a folyamat egyes elemeit korábban bekapcsoljuk vagy későbbre halasszuk, hogy a folyamat minden szakaszát teljes mértékben kihasználjuk és az eredményekre fókuszáljunk. Az átfedések a Design Thinking folyamatának rugalmasságát és alkalmazkodó képességét erősítik, így biztosítva, hogy a megoldás a legjobb minőségben és leginkább az ügyfél igényeinek megfelelően valósuljon meg.

5 márka, amelyek sikeresen alkalmazzák a Design Thinking-et

Braun és az Oral B

Az egyik sikeres Design Thinking projekt a Braun és az Oral B közös elektromos fogkeféjének fejlesztése volt. 

A gyártók eredetileg egy nagyon magas szintű technológiával ellátott fogkefét szerettek volna létrehozni, amely részletes adatokat biztosított volna a felhasználók fogmosási szokásairól, illetve “eredményeiről”. A Londonban működő Industrial Facility tervezői, Kim Colin és Sam Hecht, akiket felkértek projektben való részvételre és a termék tervezésére, azonnal rájöttek, hogy nem feltétlen a korábbi elképzelésekre kell támaszkodniuk, hanem sokkal inkább a felhasználói élményre kell összpontosítaniuk a terméktervezés során. Így a tervezők kutatást végeztek és interjúztak a felhasználókkal, hogy megértsék valódi igényeiket és problémáikat. Rájöttek, hogy az emberek már magára a fogmosásra is feszültséggel tekintenek, így nem szeretnének részletes adatokat kapni a fogmosásuk teljesítményéről. 

Ehelyett a tervezők úgy döntöttek, hogy egyszerűsítik a fogmosás folyamatát. Olyan egyszerű funkciókat adtak hozzá, mint a mobil töltés és a fogkefe-fejek könnyebb cserélhetősége. Ez a megközelítés lehetővé tette, hogy az új fogkefe megfeleljen a felhasználók valódi igényeinek, és a piacra dobása után azonnal növelte az értékesítést és a vásárlói hűséget. Az eset jól illusztrálja, hogy a Design Thinking folyamatának követése, a felhasználói igények és visszajelzések figyelembevétele, valamint az egyszerűség és a funkcionalitás priorizálása miképp vezethet eredményes termékfejlesztéshez.

Apple

Az Apple az egyik vezető tech cégek közé tartozik a világon, és a design thinking egyik korai úttörője volt. Az Apple különböző módszereket alkalmaz Design Thinking szemléletmódjának alkalmazására termékfejlesztési folyamatai során. Ahogy arról korábban is írtunk már a Design Thinking megközelítése azt jelenti, hogy a terméktervezésben a felhasználói igényekre és az ügyfél-elégedettségre helyezik a hangsúlyt. Ezt veszi alapul az Apple, így a termékek egyszerűségére fókuszálva könnyen használható és innovatív megoldásokat visz folyamatosan a piacra.

A cég fejlesztői mindig a legjobbat akarják kihozni a termékeikből. Az új ötleteket és azokat a folyamatokat, amelyekkel azokat előállítják, folyamatosan vizsgálják, optimalizálják. Az Apple üzleti filozófiája szerint a design nem csak az, hogy jól néz ki, hanem az is, hogyan működik. Termékeivel mindenki könnyedén boldogulhat, és mindenki megtalálhatja azt, amire szüksége van. Az Apple termékei egyszerre képviselik a funkcionalitást, a divatot, az egyszerűséget és összességében a feledhetetlen felhasználói élményt, ami legfőbb kulcsa a sikerüknek.

Netflix

A Netflix egy másik kiváló példa a Design Thinking alkalmazására, ahol azon dolgoztak, hogy megértsék, mire van szüksége az ügyfeleiknek. A feltárt és megértett igények mentén átalakították üzleti modelljüket, hogy megfeleljenek ezeknek az igényeknek. Az egyik fő kihívás az volt, hogy a fogyasztók egyre inkább az érdekesebb tartalmakat keresték és mivel filmek és sorozatok egyre könnyebben elérhetővé váltak más platformokon, nekik is ezen a területen kellett újat alkotniuk.

A Netflix is a Design Thinking-et hívta segítségül, hogy új megközelítést fejlesszenek ki, miközben folyamatosan teszteltek és kísérleteztek. Tudták, hogy többre van szükségük ahhoz, hogy vonzóak legyenek az ügyfelek számára. Végül elkezdték alkalmazni a DVD előfizetési szolgáltatást, amit hosszú éveken keresztül teszteltek és kísérleteztek. Az embereket hozzászoktatták a videók streameléséhez, és ezáltal átvették a piacot, amint a szélessávú és az internetes szolgáltatások elkezdtek növekedni. A Netflix megértette az ügyfelek igényeit, és az érdekesebb tartalmak nyújtása mellett kényelmes és könnyen hozzáférhető streaming szolgáltatást nyújtott, amely nagyban hozzájárult sikeréhez.

Airbnb

Az Airbnb sikeres Design Thinking alkalmazásának története arra emlékeztet, hogy a kis cégek is ek tudnak érni nagy sikereket. . Az Airbnb ugyanis az alapításakor alig volt észrevehető, ám egy kvázi apró változtatás, ami a Design Thinking elvén alapult, megsokszorozta árbevételét. A cég egyik fő kihívása az volt, hogy bár számos városban rengeteg szálláshelyet kínáltak, egyszerűen nem voltak képesek profitot termelni.

A vállalkozók felismerték, hogy az ügyfelek nem igazán foglalják le a szállásokat az oldalukon, mivel a szálláshirdetéseiken szereplő képek nem voltak eléggé vonzóak, és az ingatlan tulajdonosok által készített képek nem tükrözték pontosan a szálláshelyeket. Ezt a problémát az Airbnb csapata New York-ba utazva oldotta meg, ahol segítettek a házigazdáknak profi fotókat készíteni. Bár ez a megoldás nem mondható skálázhatónak, de nagyon rövid időn belül megduplázta az Airbnb bevételét, így egyértelműen jó iránynak bizonyult.

Az Airbnb sikerének titka az volt, hogy a vállalkozók a Design Thinking elvén alapuló kísérletezésre építették a vállalkozásukat. Ez azt jelenti, hogy az ötleteiket folyamatosan tesztelték, iterálták az egyes megoldásokat és az eredmények alapján finomhangolták a szolgáltatásaikat. A cég továbbra is az ügyfelek igényeinek megértésére és a kreatív megoldások keresésére összpontosít. A Design Thinking megközelítés az Airbnb esetében meghatározó tényező volt a vállalkozás sikerében.

Nike

A Nike mindig is arról volt híres, hogy ötvözi az innovatív tervezést a sporttal. A kihívás pedig az, hogy miként tudja megtartani és növelni az érdeklődést és az újító szellemet, hogy ne essen ki a trendekből. A Nike számos partnerrel dolgozott együtt, hogy az ügyfelek igényeit minél jobban megismerje és ezek az értékes információk az inspiráció forrásául tudtak szolgálni a cég tervezői számára. Így tud a Nike a vásárlói igényekre fókuszálni, hogy jobb szolgáltatást nyújtson hűséges ügyfeleinek.

A Nike Design Thinking folyamata a szükségletekre koncentrál, és azzal a céllal tervezi meg a termékeit, hogy azok igazán egyediek és funkcionálisak legyenek. A cég a cipők tervezésének folyamatosan megújuló megközelítésével keresi a megoldását a felmerülő igényekre, kihívásokra. Példaképp az új, áttetsző panelekkel ellátott cipők lehetővé tették, hogy a viselőjük megmutassa az általa kiválasztott zokni mintáját. Szintén a cég újítása volt a tömörített levegő technológia alkalmazása is, amely lehetővé tette a sportolók számára, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák. Mindezekkel a Nike nemcsak az ügyfeleit szolgálta ki jobban, hanem divatot és trendet teremtett a sportcipők piacán.

A Design Thinking hatása a jövőbeli innovációra

A Design Thinking olyan eszköz, amely átalakítja a gondolkodásmódot és megközelítést az innováció terén. A fenti márkák mellett számos céget lehetne még említeni, akik sikerrel alkalmazták a Design Thinking módszertanát és ezzel óriási sikereket értek el. Önmagában az a tény, hogy az Apple, a Netflix, az Airbnb, a Nike és a Braun mind eredményesen alkalmazták, bizonyítja az eljárás hatékonyságát és fontosságát. 

A jövő innovációs lépései egyre inkább a Design Thinking elvein alapulnak majd.  Az üzleti világban már jelenleg is rengeteg vállalkozás alkalmazza nagy sikerrel, hogy megoldásokat találjon az ügyfelei igényeire. 

A Design Thinking szerepe és hatása egyre meghatározóbb lesz a vállalkozások és szervezetek innovációs folyamataiban, hiszen ez a megközelítés lehetővé teszi számukra, hogy jobban megértsék az ügyfelek igényeit, és ezáltal olyan termékeket és szolgáltatásokat fejlesszenek ki, amelyek teljes mértékben kielégítik igényeiket. Ez pedig a jövő alapköve a versenyképesség fenntartásához.  Az eljárás segít az üzleti vállalkozásoknak a szükséges alkalmazkodásban a változó piaci környezethez, és lehetővé teszi számukra, hogy lépést tartsanak az új trendekkel és igényekkel.

A Design Thinking azonban nem csak az üzleti világban,hanem a tudomány és művészet területén is nagy változásokat hozhat. Az eljárás bevezetése lehetővé teszi a kreatív gondolkodás és az innováció ösztönzését olyan területeken is, ahol korábban nem volt jellemző.

Összefoglalás

A Design Thinking főbb előnyei és kihívásai

A Design Thinking előnyei közé tartozik, hogy a módszer az ügyfélközpontúságra és az emberi szükségletekre összpontosít. Ez a fókusz lehetővé teszi az innovációra törekvő szakemberek számára, hogy olyan termékeket és szolgáltatásokat fejlesszen ki, amelyek valódi problémákat oldanak meg az emberek számára, és amelyek jobban megfelelnek az ügyfelek igényeinek.

A Design Thinking kihívásai közé tartozik, hogy a módszer sok időt és erőforrást igényel, valamint nehézkes lehet az üzleti és az IT-stratégiákkal való összehangolása. A tervezési folyamat nagyobb rugalmasságot igényel, és a szervezeteknek alkalmazkodniuk kell a változó igényekhez és a gyors változó piaci környezethez. Hagyományos vállalati kultúrákban ennek általános elfogadása és alkalmazása is  akadályokba ütközhet.

A Design Thinking alkalmazásának lehetséges jövője

A Design Thinking alkalmazása mára már az üzleti világban is egyre elterjedtebb. Az előnyei közé tartozik, hogy az ügyfélközpontú megközelítés révén segít megérteni és kielégíteni az ügyfelek valódi igényeit. Az interdiszciplináris csapatok és az iteratív megközelítés pedig lehetővé teszik a problémák kreatív és hatékony megoldását.

Ahogy az innováció gyorsul és a technológiai fejlesztések megállíthatatlanul haladnak, a Design Thinking további lehetőségeket rejt magában a jövőben. A virtuális és kiterjesztett valóság, valamint az AI új kihívásokat és lehetőségeket kínál a Design Thinking folyamatokban is. 

Összességében elmondható, hogy a Design Thinking egy erős és hatékony eszköz az innováció előmozdítására az üzleti világban. Az ügyfelek valódi igényeire összpontosít, a kreativitást és a hatékonyságot ötvözi. A jövőben továbbra is kiemelt szerepet fog játszani az innovációban és az üzleti siker elérésében.

Cikkünk a Design Thinking elméleti hátterét mutatja be, azonban a mögöttes gyakorlati eszköztár megismerése hosszas folyamat, melyet a Design Thinking – Kreatív megközelítés a sikeres projektekhez képzésünkön részleteibe menően megismerhetnek a lelkes érdeklődők.

Címkék: ,