Kihívások egy tapasztalt projektvezető mindennapjaiban

Tapasztalt projektvezetőként bizonyára gyakran találkozik azzal a jelenséggel, hogy a projektmenedzsment módszertan szerint meghatározza az egyes projektek kereteit, megtervezi a végrehajtás módját különösen figyelve a kockázatos és kritikus elemekre, megfelelő utasításokkal és feladatokkal látja el a projekttagokat, ám ők mégsem nyújtják az elvárt teljesítményt.

Sőt, ahelyett, hogy Ön a hibák kijavításával tudna foglalkozni, folyamatosan azzal kell törődnie, hogy ügyfelei, felettesei elégedetlenkednek, az Ön alatt dolgozók állandó konfliktusokat és újabb megoldandó problémákat generálnak miközben nem tudja, melyik tüzet oltsa előbb?

Hogyan hozhatja ki a legtöbbet embereiből?

Hogyan hozhatja ki a legtöbbet embereiből?

Furcsának tűnhet, de a projektvezetők jelentős hányada az alatta dolgozókat okolja az esetleges rossz eredményekért, miközben a probléma az esetek döntő többségében nem a projekttagok inkompetenciájából, hanem a megfelelő kommunikáció hiányából fakad. Ez bizonyára elég elcsépeltnek tűnhet, ám nagyon jól szemlélteti a helyzet komolyságát az alábbi példa, mely rávilágít arra a kulcsfontosságú tényre, hogy a projekttagok hogyan látják munkahelyüket és az egyes projekteket:

A Harris Interactive kutatásában 23.000 teljes munkaidős, kulcságazatokban dolgozó alkalmazottat kérdezett meg saját cégen belüli szerepéről, illetve a cég és saját maguk közti kapcsolatról. A kutatás megdöbbentő módon az alábbi főbb eredményeket hozta:

  • Az alkalmazottak mindössze 37%-ának van világos képe arról, mit akar elérni a munkahelye és miért.
  • 5-ből csak 1 dolgozó látott világos összefüggést saját feladata és a munkahelye céljai között, így a dolgozók 80%-a nem is lelkesedik az elérendő célokért.
  • Csak 15% érezte úgy, hogy a munkahelye teljes mértékben biztosítja, az egyéni célok elérését, és támogatja az egyenes beszédet.
  • Csak 20% érzett teljes bizalmat a munkahelye iránt.

Mi a fő tanulsága ennek a kutatásnak?

Mi a fő tanulsága ennek a kutatásnak?

Ha a fenti eredmények mondanivalóját egy focicsapat példáján szeretnénk szemléltetni, akkor elmondhatjuk, hogy:

  • 11 emberből mindössze 4 tudja, hogy egyáltalán melyik kapuba kellene gólt rúgni.
  • Közülük csupán 2-t érdekel a gólrúgás.
  • 11-ből csak 2-en tudják, milyen poszton játszanak.
  • 9 játékos inkább saját csapattársai ellen játszik, mintsem az ellenfél ellen.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért lenne bármilyen szinten is motivált egy olyan projekttag, aki még a saját munkahelyi szerepét sem látja tisztán? Hogyan várhatjuk el egy ilyen munkatárstól, hogy érdekelje az általunk vezetett projekt és az elérendő projektcél?

A jó projektvezetés sokkal többről szól, mint megfelelő tervezésről és végrehajtástól, mert az emberek azok, akik megvalósítják a projekteket, minden más csak maximum segítséget nyújthat nekik ebben! Ön csak úgy lehet igazán sikeres projektvezető, ha képes átadni a résztvevő munkatársaknak, hogy merre tart a projekt, miért akarják elérni a kitűzött célokat, ŐK hogyan illeszkednek a végrehajtás folyamatába és miért fontos az ő szerepük.

Ha képes megteremteni és a projekt teljes időtartama alatt fenntartani ezt a motivált állapotot, drasztikus javulást fog látni elért eredményeiben, miközben a projekttagok sokkal odaadóbban, kevesebb konfliktussal fognak dolgozni Ön alatt.

Képzelje el milyen lenne, ha mind a 11 játékosa a megfelelő poszton játszana és győzni akarna!

 

Hogyan segít a Szinergia?

Menedzserből Projekt Leader Képzés

70 év alatt felhalmozott projektmenedzsment tudást sűrítünk bele 2 képzési napba.

Miről szól a képzés?

Projektek illesztése a szervezeti működéshez (kultúra és struktúra)

Projektvezetői kihívások és projektcsapat vezetése

Csoportműködés kialakítása és csapattá formálás

Konflikusok és érdekütközések kezelése

Kommunikációs technikák és eszköztár

Projektvezetői hatékonyság és önszervezés

Kik tartják a képzéseket?

Bakos Sándor

CAPM, PMP

vezető tanácsadó, partner


Kiss Fruzsina

CAPM

​tréner, tanácsadó


Miért a Szinergia?

Szinergia Kft. több mint 28 éve foglalkozik vállalati, szervezeti tanácsadással és projektmenedzsment képzések vezetésével, így nagy tapasztalattal rendelkezünk bármilyen kaliberű szervezeti probléma megoldása vagy képzési igény kapcsán.

Korábbi ügyfeleink visszajelzése alapján cégünk egyik nagy erőssége, hogy a képzések során a résztvevők nem pusztán elméleti oktatást kapnak, hanem a kurzusok folyamán aktuális problémájukat, konkrét élethelyzetüket is megbeszélhetik a trénerekkel, így kézzel fogható tanácsokat kapnak konkrét, valós szituációk megoldására is.

91%

Képzési résztvevőink elégedettsége: 91%

28+

Több, mint 28 éve a szakmában

24

24 engedélyezett képzési programmal rendelkezünk

20000

Több mint 20000 ember vett részt képzéseinken

70%

Ügyfeleink 70%-a visszatér hozzánk

Jelentkezzen képzésünkre és váljon sikeres projektvezetővé!

Gyakran ismételt kérdések:

Mire jó nekem ez a képzés gyakorló projektvezetőként?

Miben más ez a képzés egy módszertani képzéshez képest?

Miben különbözik ez a képzés egy átlagos vezetői készségfejlesztéstől?

Ha elvégzem a képzést, kapok minősítést?

Miben lesz könnyebb a dolgom, ha elvégzem a képzést?