Változik a CAPM vizsgakövetelmény


Somogyi Balázzsal a Szinergia Kft. vezető tanácsadójával beszélgettünk a PMI tanúsítványokban és vizsgakövetelményekben várható újításokról. 

- Havi rendszerességgel tartasz nemzetközi minősítésre felkészítő programokat a Szinergiánál, így fontos, hogy a legfrissebb tudással rendelkezz ezen a területen. Várható olyan változás a közeljövőben, ami a CAPM-et is érinti? 

S. Balázs:
A PMI mindig gondot fordít arra, hogy a legújabb trendeknek megfelelő tanúsításokat nyújtsa a szakemberek számára. Így természetesen időről időre felülvizsgálják ezen vizsgák tartalmát, és követelményrendszerét. Tavaly ezen a frissítésen sikeresen átesett a PMP tanúsítás, idén pedig a CAPM újragondolására kerül sor. Ez egyelőre nem módosít a felkészítő képzéseinken, hiszen még egy ideig marad a régi követelmény a tananyagokban is. 

- Régi követelmény alatt a PMBOK 6-ra utalsz? Mikor vált a CAPM is a PMBOK 7-re? 

S. Balázs: 
A PMBOK 7. kiadása 2021 szeptemberében jelent meg, így várható volt, hogy nemsokára a vizsgakövetelmények is változnak majd. A PMP-nél már ez előtt 2021 januárjában megtörtént a vizsgaújítás, hiszen a PMI már tudta az új irányvonalat. A CAPM esetében viszont továbbra is a PMBOK 6. kiadása maradt az alap tananyag.  
Így jogosan merült fel egyre gyakrabban a kérdés a felkészülők részéről, hogy meddig lehet a régi követelmények szerint tanulni?  Szerencsére most már tudunk biztosabb válasszal is szolgálni, hiszen pár hete bejelentették, hogy 2023 januárjától változnak a CAPM követelmények.
A PMI honlapjára pedig fel is került a CAPM Exam Content Outline dokumentum, amiben összegzik az újításokat.  
(https://www.pmi.org/-/media/pmi/documents/public/pdf/certifications/capm20ecofinal.pdf?v=35b5b1ef-d82f-4393-a9fe-99d0f50955f3

- Van markáns előtte/utána különbség? Vagy csak finomhangolások történtek? 

S.Balázs:
Az új CAPM vizsgakövetelmény, tulajdonképpen követi az új PMP felépítését. Az előző változatban nagy hangsúlyt kapott a projektmenedzsment, azon belül is a vízesés elvű projektek vezetésének technikai megvalósítása. A vizsga tulajdonképpen azt tanúsította, hogy a felkészülő ismeri a projektmenedzsment folyamatokat, valamint rendelkezik vállalati működési és vezetői ismeretekkel.  Ezek mind megmaradtak az új vizsgarendszerben is, de a követelmény erősen eltolódott az agilis irányba. Szinte a vízesés elvű, tervszerű megvalósításokkal megegyező szeletet kapott az agilis megközelítés az új felosztásban.

Fontos leszögezni, hogy a vizsga nem a PMBOK egyik vagy másik kiadásának az ismeretét, hanem a projektmenedzser felkészültségét tanúsítja több szempont és forrás szerint.   

- Mit jelent ez a változás a gyakorlatban? 

S. Balázs: 
Aki 2022 decemberig jelentkezik vizsgára, az természetesen ugyanazokat a kérdéseket fogja kapni, mint eddig, a régi tartalom szerint teheti le a vizsgát. A Szinergia is még e szerint tartja a képzéseit a 3. negyedévben. Fontos azonban, hogy ezen tréningek után 1-3 hónappal jelentkezzen is a felkészülő a vizsgára, nehogy a vizsga időpontja átcsússzon az új követelményrendszerbe.  Emellett természetesen mi is átdolgozzuk a CAPM felkészítő tréningünket az új követelményeknek megfelelően, hogy a 4. negyedévben már az új anyaggal várhassunk mindenkit. Hiszen, ha valaki mondjuk novemberben jön el a képzésünkre, nagy valószínűséggel ő január után fog vizsgázni, amikor már a megújult követelményekkel fog szembesülni. 

- Hogyan érdemes nekiállni a felkészülésnek?  

S. Balázs: 
A CAPM megjelölés az a tanúsítás, ahol a PMI már egy nagyon komoly felkészültséget vár el, hogy sikeresen átmenjen valaki a 3 órás, 150 kérdéses teszten. Jó hír azonban, hogy kitartó utána olvasással, és a tananyag alapos ismeretével kevés effektív projektmenedzsment tapasztalattal is meg lehet próbálni.   A minősítés megszerzésének alapkövetelménye egy 23 órás vizsgafelkészítőn való részvétel. Ezt pedig érdemes egy olyan Authorised Training Partnernél elvégezni, mint akár a Szinergia, hogy minél magabiztosabban futhassunk neki a tesztsornak.
 Mi ezeket a vizsgakövetelményeket folyamatosan nyomon követjük, ismerjük a PMI vizsgaanyagait, és ezekből a hivatalos anyagokból, valamint a saját gyakorlati tapasztalataink alapján állítjuk össze a tréninget, folyamatosan monitorozva a résztvevői visszajelzéseket is. Így valóban nagy valószínűséggel vezet minden felkészítőnk egy sikeres vizsgához, és ezzel együtt egy szárnyaló karrier elkezdéséhez vagy folytatásához. 

- Kinek ajánlanád a felkészülést egy CAPM vizsgára?

S. Balázs: 
Mindenkinek, akik gyakran vesznek részt projektekben.  
Lehet, hogy valaki csak részfeladatokat lát el rendszeresen projektkörnyezetben, de hatékonyságnövelő, ha látja hogyan illeszkedik a keretrendszerbe. Ha viszont kezdő projektmenedzser, akkor is elengedhetetlen egy komolyabb előrelépési szándék esetén. Magánszemélyként azért éri meg jelentkezni, mert az egyén szaktudása mellett szakmai értékét is növeli ezzel a piacon. Munkaadóként pedig azért fontos energiát fektetni a munkavállalók tanúsításainak megszerzésébe, mert ezzel olyan szakmai alapot és támogatást szereznek, aminek látványosan sikeresebb projektvezetés (kevesebb bedőlt projekt, kevesebb csúszás, egyértelmű üzleti haszon) lesz az eredménye. 

Kapcsolódó cikkek:

További blogbejegyzések: