Hogyan válasszak projekt menedzser képzést

Tudástár / Blog / Hogyan válasszak projekt menedzser képzést


A projektek körülvesznek minket. Akár tudatában vagyunk, akár észre sem vesszük, munkánkban, de még otthon a háztartásban is, projektek részesei vagyunk. Néha mi vezetjük őket, máskor csak részt veszünk bennük vagy a hasznát élvezzük. Gyakran hivatkozunk rá, hogy a környezet gyorsan változik, felgyorsult a fejlődés. Ez a néha felfoghatatlan mértékű változás és fejlődés legtöbbször bizony projektek eredménye. 

A projektek természete

A projekt mindig valami újat, egyedit állít elő. Lehet ez egy új termék, szolgáltatás, szoftver, folyamat. Ehhez több ember munkájára, szaktudására van szükség, egyéb erőforrásokat, gépeket, pénzt, anyagot használ fel. Tehát ebből a felsorolásból is látjuk, hogy egy projekt valamelyest komplex. Vannak egészen nagy és komplex projektek, de vannak egészen hétköznapiak is: esküvő szervezés, lakásfelújítás, új szerszám tervezése a gyártóüzembe, a céges karácsonyi vacsora megszervezése. Ezeket a kisebb projekteket nem főállású projektmenedzserek vezetik. A projektvezetési ismeretek tehát különböző mélységben mindannyiunk hasznára válnak. 

Hogyan vihető sikerre egy projekt?

A projektnek először is elő kell állítania azt a végeredményt, ami miatt életre hívták. Ha a projekt célja egy ház felépítése volt, akkor ott egy háznak kell állnia. Lehet, hogy az eredetileg megálmodotthoz képest végül némileg kisebb vagy nagyobb lesz, más színű vagy elrendezésű. A projekt eredményét sok-sok kisebb feladat elvégzésén keresztül érjük el. Tehát a projekt egyik kulcs eleme lesz a szervezőkészség, hogy azt a sok-sok feladatot megtervezzük, végrehajtsuk, az eredményeit nyomon kövessük. Tehát az egyik kulcs a szervezés. 

A projekteket kisebb-nagyobb csoport hajtja végre. Ők egymással is és a projekt környezetével is kommunikálnak 

A csapatot valakinek vezetnie kell. Lehet akármilyen önszerveződő a csapat, a vezetői készségek és ismeretek is nélkülözhetetlenek 

A projekt egy vagy több szakterületen működik és valamilyen célt szolgál. Így bizonyos iparágak ismerete és általános üzleti jártasság is szükséges a projektek sikeres végrehajtásához. 

A projektmenedzsment képzések előnyei 

Vannak, akik mintha veleszületett vezetői készségekkel bírnának. De mint láttuk, a projektvezetés több területen kíván képességet, jártasságot. Ezek mindegyike a vezetői ismeretektől a projekt módszertani ismeretekig mind-mind fejleszthető. A projekt menedzser képzések előnye éppen az, hogy több területről is merítenek és éppen azt a tudást és tapasztalatot adják meg, melyek a projektek hatékony vezetését segítik. 

A jó tréning élményszerűen a való életből vett példákkal és gyakorlatokkal nem csak elméleti alapot, hanem élményszerű tapasztalatot is ad.  

Karrier a projektmenedzsmentben

A főállású projektvezető szerepkör nem pályakezdő munka. Ez látszólag ellentmond a fenti megállapítással, hogy mindenkinek szüksége van projektvezetői ismeretekre akár már az iskolai tanulmányok alatt is. Hiszen projektet mindenki vezet. Éppen a projektek komplex és interdiszciplináris mivolta miatt a főállású projektmenedzserek több éves munkatapasztalattal rendelkeznek. De akkor hogyan lesz valakiből jó projekt menedzser? 

A legtöbb vállalatnál -legyen kicsi vagy nagy- sok olyan projekt van, amit nem főállású projektvezetők, hanem szakemberek, területi szakértők vagy középvezetők koordinálnak a „normál munkájuk mellett”.  A már fent említett területeken jártasságot szerezve és a projektvezetés iránt érdeklődés esetén érdemes projektmenedzser pozíciót megpályázni. Egy másik kezdőpont lehet egy üzleti elemző, business analyst munka, amiből később vezetői aspirációk esetén szintén van lehetőség átlépni a projekt vezetői szerepbe. 

Projektvezetőként nemcsak lehetőség, de szinte elvárás, hogy folyamatosan képezze magát a szakember, aminek egyik tanúbizonysága például a Project Management Institute (PMI) Project Management Professional (PMP) oklevél megszerzése. Ezen tanúsítvány megszerzésének feltétele legalább 3-5 év konkrét projektek bemutatásával alátámasztott projektvezetői tapasztalat, egy 35 órás célirányos vizsgafelkészítő tanfolyam elvégzése és egy szigorú vizsga teljesítése. Ez tehát a projektvezetői képesítések egy másik véglete. 

A megszerzett képesítést fent is kell tartani, illetve van lehetőség újabb és újabb képzések és minősítések megszerzésére is, úgy, mint Program Management Professional (PgMP) és Portfolio Management Professional (PfMP) vagy más szakirányok felé. 

A szakosodás egy másik ága, ha többféle módszertant, keretrendszert is megismer és használ a projekt vezető (pl. agilis keretrendszerek). Ezekben is szerezhető többféle tanúsítvány, mint például a PMI Agile Certified Practitioner (ACP)

Tehát a projektvezetői karrier egy igen változatos életpálya, ahol a fejlődés tetten érhető az egyre komplexebb projektek vezetésében (hosszabb, nagyobb költségvetésű, több embert megmozgató, több iparágat átívelő stb.), a vállalati stratégiaalkotás összefüggésében (program- és portfoliómenedzsment) vagy vezetői hierarchia kapcsán (regionális vagy globális projekt szervezet vezetése stb.). A projektvezetés, mint „beugró” ún. interim menedzserként is végezhető, azonban egy idegen szervezetben, ismeretlen emberekkel egy nagy horderejű, komplex feladatot sikerre vinni igazán szép projektvezetői kihívás! 

Projektmenedzsment képzési igény

Nem tapasztalt projektvezető

Tapasztalt projektvezető

Nem szeretne nemzetközi tanúsítványt

Szeretne nemzetközi tanúsítványt

Hogyan válasszak projektmenedzsment képzést?

Sokan aszerint választanak tréninget, hogy a szervezet, amiben dolgoznak milyen módszertant használ. A döntést csak arra bízzák, hogy tradicionális vagy agilis módszereket akarnak tanulni. Az első kérdés az kell legyen: tisztában vagyunk-e a projektvezetés alapjaival, a projekt működés sajátosságaival? Ha nem, akkor mindenképpen érdemes A sikeres projektmenedzsment módszertani alapjai képzést elvégezni, vagy kicsit mélyebb és más szemszögű rálátást biztosít a ​Projekt Business Analyst képzés

Gyakorlattal és tapasztatalattal rendelkező szakembereknél a kérdés az, hogy szeretnének-e nemzetközi minősítést szerezni. A kevesebb igazolt tapasztalattal is megszerezhető ​Project Business Analyst (PMI-PBA), beosztott vagy junior projektmenedzserek számára ajánlott Certified Associate in Project Management (CAPM) ajánlott. A tapasztalattal rendelkező szakembereknek a nagyon népszerű Project Management Professional (PMP), vagy a már említett program- (PMI-PgMP) és portfoliómenedzser (PMI-PfMP) tanúsítványok, illetve az agilis témakörben az Agile Certified Practitioner (PMI-ACP) minősítések megszerzése javasolt. Mind az agilis és a tradicionális keretek között széles választéka van specializált, szerepkörhöz kötött képesítéseknek pl. scrum master, senior scrum master vagy a kockázatelemző, stb. szakember tanúsítványok. 

Ha a nemzetközi tanúsítvány nem elsődleges cél, akkor mentesülünk a vizsgakövetelmények adta kisebb kötöttségektől és nagyobb lehetőség van az átfogó vagy a technikai és humán ismereteket ötvöző képzésekre. A Szinergia Kft. kínálatában ilyenek például a Projektmenedzsment projektvezetőknek vagy a Program és portfoliómenedzsment képzés. Agilis keretrendszerben az Agilis működés a gyakorlatban, Tradícionális és agilis megközelítések szintetizálása tréningeket ajánljuk. A projektvezetés humán oldalát erősíthetjük A sikeres projektvezető soft készségei vagy a DISC – Tudatos együttműködés a hatékonyság érdekében című programokkal is. A technológiai hatékonyságot az MS-Project, Jira, Confluence és más eszközök megismertetésével támogatjuk.  

Mitől lesz hatékony a projektmenedzsment képzés?

A hatékony projektmenedzser képzés tehát megadja azokat a módszertani ismereteket, amikre az illető szakembernek, valamint az őt foglalkoztató szervezetnek éppen szüksége van. Ezen túl pedig élményszerűnek és gyakorlat-központúnak is kell lennie, ahol a projektvezetők az új ismereteket begyakorolhatják. A tanúsítványok megszerzésének is sok esetben feltétele az igazolt tapasztalat, tehát a projekt vezetés is olyan, mint a biciklizés, legalábbis annyiban, hogy nem lehet pusztán elméletben megtanulni, gyakorolni is kell.

Összegzés

Látható, hogy több szempontot is figyelembe vehetünk, ha projektmenedzsment témában szeretnénk képezni magunkat vagy munkatársainkat. A jelenlegi helyzetünkhöz kiválasztott tréning mérhetően és bizonyítottan növeli a projektjeink sikerét. Nemzetközi tanúsítvány megszerzésével biztosak lehetünk abban, hogy tudásunk vagy munkatársaink tudása az iparági elvárásoknak megfelelő. Bármely projektmódszertant használjuk is, a PMI tanúsítványai között megtalálhatók a tapasztalat nélkül is megszerezhető üzleti elemző (PMI-PBA), junior projektmenedzser (CAPM) képzések, az átfogó tapasztalatot bizonyító PMP, PgMP, PfMP, az agilis keretrendszerhez igazodó tanúsítványok (PMI-ACP, DASM stb.) is. A projekt és a projekt vezető egy szervezetben, több érdekelttel együttműködik, ezért fontos, hogy a humán készségeket is fejlesszük, illetve a kooperáció technológiai hétterét is megteremtsük.  

Címkék: