Hogyan néz ki a PMP vizsga

A PMP vizsga témája

A Project management Institute (PMI) Project Management Professional (PMP) vizsga az egyik legnépszerűbb és legelfogadottabb tanúsítvány a projektmenedzserek között. Aki PMP képesítéssel rendelkezik, az egyrészt bizonyítja felkészültségét a projektmenedzsment szerteágazó területein, mindezt gyakorlattal is alá tudja támasztani és mivel munkáját ezáltal hatékonyabban látja el, a tanúsított szakembereknek a vállalatok magasabb fizetést hajlandóak fizetni. Tehát mind a projektmenedzser, mind vállalat részéről egy ésszerű és megtérülő döntés a PMI PMP minősítés megszerzése. Azt előre kell bocsátani, hogy a PMP minősítés minimum 3 (bizonyos esetekben minimum 5) év igazolt projektvezetői tapasztalatot követel meg. Akinek ez még nincs meg, a tudásanyag szintjében nagyon hasonló PMI CAPM (Certified Associate Project Manager) vizsgát javasoljuk.

PMP vizsgafelkészítés

A PMI nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a PMP és CAPM minősítés naprakész tudást és értéket képviseljen ezért az oklevél 3 évig érvényes, amit a tudásunk naprakészen tartásával vizsga nélkül meg lehet hosszabbítani. Természetesen azt is bemutatjuk, hogyan.

A PMP vizsga felépítése

A PMP vizsgát úgy építették fel, hogy a projektmenedzsment minden területén átfogó elméleti és gyakorlati ismereteket mérjen fel. A minősítésnek három feltétele van: Tehát a vizsga előtt is van bőven teendőnk. Mindenképpen olvassuk el a PMP vizsgafélekészülés brossúráját.

Ezek közül talán a projektvezetői tapasztalat igazolása a legkevésbé kézenfekvő. Ezt ugyanis konkrét, egymást nem átfedő projektek leírásával kell igazolni, amihez meg kell adni olyan személyt is, aki ezt -szükség esetén- igazolni tudja. Erre csak ritkán kerül sor, de ezeket a referenciákat fel is hívhatják, hogy az általunk megadott adatok hitelességét ellenőrizzék. A projektek leírása is kötött formában történik. Nem kell semmilyen a projekt által előállított dokumentumot (és ezzel együtt például érzékeny adatot) megosztani, de adott struktúrában és megszabott terjedelmi korlátok között le kell tudni írni a projekt célját, eredményét, főbb mérföldköveit. Ezek a tanúsításra jelentkező portfoliók nem lesznek nyilvánosak, ez később a vizsga menetét nem befolyásolja (nem „kérdeznek bele”), az oklevélen nem kerül feltüntetésre. Tehát legyünk felkészülve, hogy erről a majd’ 5000 óra gyakorlati tapasztalatról ilyen rövid formában számot kell adni. A vizsga feltétele még a legalább 35 órás formális tréning, amit célszerű a PMI által elfogadott képzőhely kifejezetten PMP vizsgafelkészítő képzésével teljesíteni (PMI Authorized Training Provider), például a Szinergia Kft-nél. 

PMP vizsgakérdések témakörei és típusai

Mindezen feltételek teljesülése esetén lehet vizsgára jelentkezni. A vizsga történhet online módon vizsgaközpontban vagy saját online elérhetőséggel – ez utóbbi lehetőséget a COVID-19 járvány miatt adták meg. Mindkét részvételi módnak vannak előnyei és hátrányai. A vizsgaközpontba el kell menni, a vizsga fix időpontban kezdődik ez jelent némi kötöttséget. Nagy előnye viszont, hogy a vizsga lebonyolításáért a vizsgaközpont felel, technikai probléma esetén nem kell újra kifizetni a nem kevés vizsgadíjat. Egy másik fontos előny, hogy a vizsgaközpontban garantáltan zavartalanul tudunk a vizsgára koncentrálni. Otthoni (vagy munkahelyi) környezetben ugyan sokkal rugalmasabban tudjuk tervezni a vizsga időpontját, de veszély, hogy „beesünk” a vizsgára két megbeszélés között, nem tudunk mentálisan ráhangolódni és mi viseljük a technikai problémák és esetleges zavarások kockázatát. Tehát a vizsga minden esetben számítógép előtt, online zajlik.

A vizsgán a projektmenedzsment témában széleskörű ismeretekről kell számot adnunk, ezért a kérdések témája és mélysége is nagyon változatos. Az egy tévhit, hogy a vizsgán a PMBOK (Project Management Body of Knowledge) legutolsó változatából vannak a kérdések. Egyrészt a kérdések összeállításakor sokkal szélesebb körből kerülnek ki; mindenképpen tanulmányozzuk a PMP vizsga tudásanyagát és javasolt irodalmaként megjelölt 10 kiadványt.

Másrészt a blogcikk írásának pillanatába (2021. szeptember) ugyan már hivatalosan megjelent a PMBOK 7. kiadása, a vizsga tudásanyagában a PMBOK 6. kiadás szerepel, tehát az nem „évült el”. A vizsgakérdések összeállításánál már figyelembe vették a projektmenedzsment új irányvonalait, a 7. kiadás új szemlélete már egy éve visszaköszön a vizsgakérdésekben. Végül jegyezzük meg, hogy a javasolt kiadványok között vannak kifejezetten agilis módszertanokat bemutató könyvek is, a vizsgázónak legalább ismeret szinten jártasnak kell lennie agilis módszertanokban is. A PMP tehát nem „régi”, „hagyományos” projekt menedzsmentről szól, hanem széleskörű és korszerű ismeretekről. Tehát a tévhitet eloszlatva: nem csak a PMBOK-ban leírtakról szólnak a vizsgakérdések és nem csak a PMBOK utolsó kiadásából.

A vizsgán un. feleletválasztó kérdések vannak, szám szerint 180. A kérdésekre általában négy lehetséges választ kapunk, amik közül ki kell választani az egyetlen helyes megoldást. Bizonyos kérdések esetén pedig egyéb módon (például szavak, definíciók párosításával) kell válaszolni, de a feladat mindig egyértelmű. A vizsgakérdés vagy egy definíció vagy módszer helyes ismeretét kéri számon (ezek az egyszerűbb kérdések) vagy egy komplex projekt szituációt ír le, amire meg kell találnunk a vizsga szempontjából legjobb választ. Ez azért nehéz, mert lehet, hogy ilyen helyzeteben sosem kellett még helytállnunk, vagy ha voltunk ilyen helyzetben, akkor talán nem így döntöttünk. De a vizsga tananyaga alapján mindig kiválasztható az egyetlen „legjobb” válasz. Ezek a komplex kérdések igényelhetnek egyszerűbb számolásokat, de képletet, részeredményeket nem kell mellékelnünk, válaszunkat sosem kell indokolnunk, csak a helyes válasz betűjelét kell kiválasztanunk (vagy a fent leírtak szerint a válaszokat helyesen párosítunk). A vizsgára 230 perc áll rendelkezésre, természetesen van lehetőség szünetre. 

A PMP vizsga ára

A PMP vizsga ára egységes az egész világon. a Project Management Institute (PMI) a vizsgáihoz és sok más szolgáltatásához két árat határoz meg. Tagoknak és tagsággal nem rendelkezőknek szóló árat. 2021 szeptemberében a PMP vizsga ára 555 dollár, PMI tagoknak 405 dollár (hivatalos árak euróban is elérhetők). Az éves tagság 139 dollár, tehát a vizsga előtt érdemes belépni. A tagságnak számos előnye van, hozzáférést kapunk a PMBOK-hoz és sok más értékes, a felkészülést segítő háttéranyaghoz.   

Hivatalos PMP vizsgafelkészítő

A blog olvasója talán eddigre eldöntötte, hogy számára érdekes lehet a PMP vizsga megszerzése vagy más projektmenedzsment képzést fontolgat. Még több opcióról, hogyan válasszunk projektmenedzsment tréninget előző cikkünkben olvashat (link). Ha a tapasztalattal szembeni követelmények teljesülnek, akkor a legjobb első lépés egy hivatalos vizsgafelkészítő programon való részvétel. A vizsga egyik elengedhetetlen előfeltétele a legalább 35 órás formális képzés. A PMP felkészülési segédlet részletesen leírja, hogy milyen képzés elfogadható és milyen nem beszámítható ebbe a 35 órába. A hivatalos vizsgafelkészítő úgy lett összeállítva, hogy az lefedje a vizsga tudásterületeit.  

Authorized Training Partner (ATP) Program

A hivatalos vizsgafelkészítő képzéseket úgynevezett PMI partnerek (ATP) végezhetik. Ez a minősítés kiterjed a képzőhelyre (cég) és a képzést nyújtó trénerre (személy) is. A hivatalos, naprakész tananyaghoz csak ATP-k férhetnek hozzá, akik azt kiegészíthetik a résztvevők igényei és saját tapasztalataik szerint. A trénerekkel szemben szintén követelményeket állít a PMI akárcsak a PMP szakemberekkel szemben és a trénerek is időről-időre továbbképzésen kell részt vegyenek. A Szinergia szakemberei a nyílt és kihelyezett PMP vizsgafelkészítők során nemcsak a tananyag „leadásával”, hanem annak testreszabásával, gyakorlatba átültethető tudásátadással és az adminisztráció útvesztőiben való eligazítással is segítenek a PMP vizsgára készülőknek.  

Hogy kell jelentkezni a PMP vizsgára?

A vizsgára jelentkezés történhet postai úton is, de a legcélszerűbb az online ügyintézés. A PMP vizsgára jelentkezéshez egy ingyenes fiókot kell nyitni a pmi.org-honlapon, innentől lesz egy PMI azonosítónk. Ez nem jelent automatikus PMI tagságot, de mint fent említettük a PMI tagság sok hasznos dokumentumhoz és fórumhoz ad hozzáférést, a vizsgára jelentkezés évében pedig kifejezetten kifizetődő (olcsóbb a vizsgadíj). A saját fiókunkba belépve először a vizsgára bocsátás feltételeit kell igazolnunk, a fent említett végzettség, projektvezetési gyakorlat és 35 óra képzés igazolásával. Ezután a PMI egy egyedi kódot küld, amivel már vizsga időpontot lehet foglalni vizsgaközpontban vagy online vizsgához. Jelenleg Budapesten két vizsgaközpont üzemel, illetve környező országokban is jelentkezhetünk vizsgaidőpontokra. A saját magunk által lebonyolított online vizsga a távol eső vizsgaközpontok miatt nagy kényelmet és időmegtakarítást jelent, de fontos, meg tudjuk teremteni a nyugodt vizsga feltételeit (üzembiztos net és zavarásmentes ráhangolódás és környezet). Innentől kezdve a vizsgaközponttól vagy a PMI online rendszere által kiküldött instrukciók szerint kell eljárni.   

További felkészülés a PMP vizsgára, a Project Management Body of Knowledge (PMBoK)

A PMBoK ugyan nem az egyetlen, de egy nagyon fontos könyv a vizsga szempontjából. Ez az egy kiadvány önmagában összefoglalja a projektmenedzsment lényegét, fontos irányzatait, a projektekkel kapcsolatos legfontosabb definíciókat, folyamatokat és eszközöket. Tehát ez a könyv egyrészt terjedelmes (a 6. kiadás több, mint 500 oldal, a 7. kiadás „csak” 350). Másrészt tömör és száraz. Ezért ennek feldolgozására időt kell szánni; többet, mint azt pusztán a terjedelemből gondolnánk. Először érdemes a könyv felépítését, a tartalomjegyzéket tanulmányozni, majd felületesen átfutni a dokumentumot. Ezt érdemes akár a tréning előtt is megtenni, ha van már hozzáférésünk a könyvhöz. Ezután érdemes szisztematikusan, ütemezetten, alaposan átolvasni, megfelelő megjegyzéseket fűzni az olvasottakhoz. Ha hivatalos ATP által nyújtott tréningen vettünk részt akkor az ottani diasort és jegyzeteinket érdemes mellé olvasni. Végül töltsünk ki próbateszteket és annak eredménye alapján fókuszáltan olvassuk újra azokat a témaköröket, amikre kevesebb pontszámot kaptunk. További tippjeinket a PMP vizsgafelkészüléshez az erről szóló cikkünkben találhat.  

A PMP minősítés megszerzése és megtartása

A vizsga beadása után az eredményről azonnal visszajelzést kapunk, mely a pmi.org profilunkon is hamar megjelenik. A PMP vizsga 3 évig érvényes. Megújításához nem kell újabb vizsgát tenni, hanem a folyamatos tanulásról kell számot adni. A pmi.org és a projectmanagement.com felületeken rengeteg lehetőség van, hogy a megújítás kritériumaihoz szükséges mennyiségű tréninget elvégezzük. Érdemes minden ilyen tanulási alkalmat azonnal rögzíteni, ez a megújítás folyamatában nagy segítség lesz. Erről egy későbbi blogcikkünkben is írni fogunk. 

Összegzés

A PMI Project Management Professional (PMP)® vizsga az egyik legjobb befektetés, ha már tapasztalt projektmenedzserek ismereteit szeretnénk nemzetközileg elismert oklevéllel felmérni, bemutatni és naprakészen tartani. A vizsgához középfokú végzettség és 5 év gyakorlat vagy felsőfokú végzettség és 3 év igazolt projektvezetői gyakorlat kell. A vizsga feltétele egy legalább 35 órás képzés elvégzése. Vizsgára jelentkezni online kell és a vizsga is online történik. 180 feleletválasztós kérdés megválaszolására 230 perc áll rendelkezésre. Jelentkezés előtt mindenképpen olvassuk el a PMP vizsgaszabályzatot és PMP vizsga tudásterületeit. A Project Management Body of Knowledge (PMBoK) megismerésére szánjunk elég időt. A Szinergia képzési naptárjában az év minden időszakában talál hivatalos PMP vizsgafelkészítő képzéseket magyar és angol nyelven is. Mindenkinek nagyon sok sikert kívánunk! 

Készüljön fel velünk a vizsgára:

Kapcsolódó blogbejegyzések