Business Analyst vagy Projektmenedzser? Nézzük meg a gyakorlatban!

Átfogó kép, vagy rövid spektrum? Hosszútávú tervezés, vagy projekt fokúszú döntéshozás? Projekt üzleti elemző kell nekünk a problémánk megoldására, vagy egy projektmenedzser?


Bár a két szerep közt nincs éles választóvonal, projektünk szempontjából mégis meghatározó, hogy a megfelelő szerepben, a megfelelő “sapkában” lépjünk fel. Vagy lehetséges, hogy nincs is két sapka?


Mikor sikeres a BA és mikor a projektmenedzsment?

Munkánk során meghatározó, hogyan szemléljük a projektjeinket. Felmerül a kérdés: vajon mikor mondhatjuk el magunkról, hogy sikeresen végeztük a feladatunkat? Nézzünk most két gyakorlati példát.


Sydney Opera

Projekt business analyst szempont
Projektmenedzsment szempont
Ha Sydney városára gondol az ember biztos, hogy az Opera képe jelenik meg előtte. A sydney-i operaház mára a világ egyik legismertebb épülete, Ausztrália egyik meghatározó jelképe. Kulturális és turisztika szempontból központi szerepet tölt be az ország életében.
Az operaház kivitelezésének kudarcát mai napig oktatják a menedzsmentiskolák. 10 évet csúszott az átadás, az 1959-ben kezdődő beruházást végül 1973-ban zárták le. A tervezett költségkeretek elszálltak, a becsült 7 millió $ helyett 100 millió $-t öltek bele a Sydney Opera felépítésébe.
SIKERES
SIKERTELEN


Kodak Advantix

Projekt business analyst szempont
Projektmenedzsment szempont
A KODAK és partnerei az Advantix kamerarendszer fejlesztése során a már meglévő technikai feltételekre adtak új válaszokat. Egy dologgal azonban nem számoltak: a digitális fényképezőgépek megjelenésével! Az új technológia letarolta a piacot, a KODAK a régi rendszer bevezetésével 67%-ot veszített a tőzsdén.
A KODAK nagyon jól menedzselte a projektjét az új Advantix fényképezőrendszer kialakítása során, melyben a versenytársak konzurciumi partnerként is részt vettek. A projektet a PMI 1997-es „az év nemzetközi projektje”-nek választotta, továbbá a Business Week az 1996-os év legjobb termékei egyikének nevezte.
SIKERTELEN
SIKERES

A gyakorlati példák jól mutatják a két szemlélet megközelítésének különbségeit. Jogosnak gondolhatjuk, hogy ezek után mindenki BA-ként szeretné élni az életét, hiszen az átfogó, hosszútávú döntések az ő vállán nyugszanak... azonban a projektmenedzser szerepe legalább ilyen fontos, viszont az ő felelőssége a projekt során más fókuszú, a látásmódja eltérő a projekt üzleti elemző szemlélettől.

Miért felel egy PM?

 • PM tervezés
 • Szervezési feladatok
 • Költségek tervezése és kontrollja
 • Időzítés tervezése és kontrollja
 • Stakeholder menedzsment - fókuszban a leszállítás
 • Kockázatmenedzsment
 • Scope meghatározása és kontroll
 • Erőforrás tervezés
 • Haladás riportolása
 • Projektcsapat vezetése
 • Beszállítók menedzselése
 • Projekt minőségbiztosítás
 • Kommunikáció


Feladatait tekintve a PM szerepkör a projektünk középső, megvalósítási szakaszában egészíti ki a BA-t, amikor a kezdeményezésre, sorozatos tervezésre és végrehajtásra, majd zárásra kerül sor.

Milyen sapkát vegyünk hát fel? Projektmenedzserek vagyunk, vagy projekt üzleti elemzők? Véleményünk szerint a két szerep jól kiegészíti egymást: lényeg, hogy helyzetorientáltan lássuk, hogy milyen esetben, milyen sapkát vegyünk fel és ha szükséges, hibrid szerepben lépjünk fel. Ahogy az angolszász mondás tartja:

 

“Two faces of a coin make it a perfect dollar.”

Érdekelne egy ilyen sokrétű, színes munkakör? Akkor ismerd meg Projekt Business Analyst képzésünk tematikáját és jelentkezz a lenti gombra kattintva!

Kapcsolódó blogbejegyzések

Magadra ismertél?

Kérdésed van a Projekt Business Analyst képzésünkkel kapcsolatosan? Kattints a lenti gombra és tudj meg többet!