Szervezeti karrierút és készségfejlesztés egy KKV-nál

Egy nagyobb méretű KKV számára az egyik kulcskérdés a jól képzett munkaerő megtartása a versenytársakkal szemben, valamint a vezetői utánpótlás biztosítása. Amennyiben ezt sikerül megtennie, képes lesz hosszú távon az organikus fejlődésre, a szakmai újításra is. Fő feladatunk egy ilyen folyamat támogatása során a szakmai területek tudásszintjeinek és az ezekhez rendelt kulcskompetenciáknak kialakítása és ezeknek egy egységes karrierútba szervezése. Ezt követi a meglévő tudásszint felmérése és szükség esetén fejlesztése, valamint célzott készségfejlesztés a vezetői utánpótlás tudatos felkészítése érdekében. Mind a karrierút, mind a vezetővé válás támogatása érdekében célkitűzési és teljesítményértékelési rendszer kialakítása is sorra kerül.

Alaphelyzet:

Egy mintegy 100 főt foglalkoztató hazai, logisztikai KKV vezetése úgy határozott, hogy szeretnék a szervezeti szinteket tudatosabban kialakítani és egyben a már náluk dolgozó munkatársakat is ebben a kialakuló rendszerben fejleszteni. Az alaphelyzet az alábbi körülményekkel jellemezhető:

 • A szervezet egy folyamatosan, dinamikusan változó pályán van, melynek fő mozgatórugója a az új piacok megszerzése hazai és külföldi irányban is.
 • A változási helyzeteket a szervezeti struktúra rendszeres átrajzolását hozták magukkal, így évente új munkakörben találták magukat az munkatársak
 • A vállalat számára nagyérték a már bevált kollégák megtartása és fejlesztése, és a keretekhez képest jelentős összegeket fordítanak képzésekre, fejlesztésekre
 • A menedzsment felépítése és tagjai mind korábbi munkatársak közül kerültek kiválasztásra, ahol a céghez való lojalitás, az ügyfelek és szervezeti működés ismerete és a felső szintű szakmai kompetenciák a domináns szempontok.

Megoldás:

A cél a jól átlátható szervezeti felépítés és szintek kialakítása volt, mely mind a menedzsment számára szolgálja a teljesítmény célkitűzés, fejlesztés és értékelést, mind a munkatársak átlátható és motiváló szervezeti karrier lehetőségeket biztosít. Ennek érdekében a Megbízóval, illetve a management teammel egy mintegy 6-8 hónapos fejlesztési programot valósítottunk meg az alábbiak szerint:

 • Területenkénti szervezeti funkciók kialakítása és az egyes szintek definiálása.
 • A kulcskompetenciák meghatározása az egyes területekhez, majd szakmai szintek kerültek kialakításra.
 • Optimális és lehetséges karrier utak felvázolása.
 • Célkitűzési és teljesítményértékelési támogató rendszer kialakítása.
 • A kulcsmunkatársak kompetenciáinak felmérése Development Center módszertannal, és egyéni fejlesztési tervek kialakítása számukra a kulcspozíciókba.
 • Moduláris készségfejlesztés egy testreszabott Vezetői utánpótlás program keretében.
 • A menedzsment bevonásával egy mentorprogram elindítása a készségek napi szintű alkalmazásának erősítésére.
 • Menedzsment tagjai számára egyéni coaching programok a saját szerepük megerősítése érdekében.

Eredmények:

A fejlesztés hatására a szervezeti funkciók és szakmai szintek kitisztázásra kerültek, mely a menedzsment és a munkatársak számára is nagyobb transzparenciát eredményezett. A kollégák számára tisztázottá vált a feléjük irányuló elvárás, ami a motivációjukra is ösztönzően hatott és ezt támogatja a teljesítményértékelési rendszer is, mely keretében meghatározzák az egyéni célkitűzéseket és fejlesztési terveket, ez pedig a HR jellegű fejlesztések tervezéséhez jó alapot biztosít. A kulcsmunkatársak megerősítésre kerültek és ezáltal a továbbiakban várható szervezeti bővülésre már egy előkészített csapatból tudják kiválasztani a megfelelő kollégát.

Aegon
Antenna Hungária
Audi
Budapest
Budapest Bank
Canon
CIB Bank
Coca Cola
Danone
Deloitte
Diageo
Dorsum
EGIS
ELMŰ
EON
Festo
FŐGÁZ
FGSZ
GE
Globenet
Hi-Lex
Hídépítő
HNT
HungaroControl
Hunragopharma
Impact Alapkezelő
Közbeszerzési Hatóság
Legrand
Loxon
MKIK
MNB
Magyar Posta
Magyar Telekom
Microsoft Magyarország
MOL
Morgan Stanley
MVM ERBE
NKE
Nespresso
Nokia Siemens Networks
NavNgo
Országos Vérellátó Szolgálat
Posta Biztosító
P92
Racionet
Raiffeisen
Siemens
SOTE
Szegedi Tudományegyetem
T-systems
TEVA Gyógyszergyár Zrt
Uniqa
UPC
Xapt