Szinte minden cégnél gyakori jelenség, hogy évről-évre rengeteg új projekt indul, ám ezek jelentős része túl későn, túl drágán vagy egyáltalán nem fejeződik be. Teljesen mindegy, hogy azért, mert időközben a projekt aktualitását vesztette, megváltozott a fókusza, esetleg azért, mert a szervezet céljai módosultak, a fenti példákban egy közös pont van: a pazarlás.

Minden olyan tevékenység, projekt, amely nem a fontos stratégiai célokat szolgálja vagy nem a megfelelő időben, a megfelelő módon kerül kivitelezésre, értékes erőforrásokat pazarol.

A pazarlás pedig hátráltatja Önt személyes és szervezeti céljainak elérésében, így meg kell szüntetni azt!


Hogyan szüntesse meg a pazarlást és érje el hamarabb céljait?

Bizonyára hallott már a Pareto-elvről, mely bebizonyította, hogy a világon szinte mindenre igaz az alábbi állítás: a tevékenységek 20%-a felel az eredmények 80%-áért. Természetesen ez az arány nincs ennyire kőbe vésve és teljesen mindegy, hogy az Ön cégénél ez éppen 80%-20% vagy 90%-10%.

A fontos tanulság az, hogy bizonyos projekteknek, erőforrásoknak a többinél jóval nagyobb szerepe van céljai elérésében, így ha képes ezekre fókuszálni, elképesztő eredményeket érhet el!

Az egyedüli gond az, hogy nincs a projektek fontosságára vonatkozó univerzális szabály, így Önmagának kell rájönnie arra, hogy a saját cégén belül, a saját helyzetében, a saját céljai megvalósítása szempontjából mik lehetnek ezek a kritikus sikertényezők. Ehhez át kell látnia a teljes projektportfólióját és tudnia kell döntéseket hoznia olyan esetekben, amikor a limitált erőforrásait többféleképpen is fel tudja használni. Ez csak akkor sikerülhet, ha képes megfelelően átlátni az összes Ön alá tartozó projektet és rendelkezik a jó döntések meghozatalához szükséges információkkal, mely jellemzően nem valósul meg.


Hogyan segít a Szinergia?


Az alábbi két képzés a fenti problématerületek megoldását célozza meg különböző szervezeti megvilágításból. A képzések neve:

Programmenedzsment


Portfolió-menedzsment


70 év alatt felhalmozott projektmenedzsment tudást sűrítünk bele 1 képzési napba.Miről szól a képzés?

Szervezeti szintű projektmenedzsment

A programmenedzsmenthez figyelembe kell venni a szervezet aktuális érettségi szintjét a projektekhez kapcsolódóan, mivel ezek az állapotok a sikeres programmenedzsmenthez más és más kihívásokat támasztanak majd. A portfolió szervezeti illesztése kapcsán felmerülő változásokba is betekintést ad a résztvevőknek, hogy felkészülhessenek a tipikus helyzetekre.

Program, megaprojekt és projekt fogalmak szétválasztása

A programok felismerése és elválasztása a nagykomplexitású megaprojektektől valamint a hagyományos projektektől azért bír nagy jelentőséggel, mert ezáltal érthetjük meg, hogy mire érdemes alkalmaznunk a programmenedzsment eszköztárát és mi az, amihez nem szükséges vagy akár nem is javasolt használni azt.

Programmenedzsment folyamata

Megismertetjük a programmenedzsment folyamatcsoportok felépítésével és azokkal a feltételekkel és sajátosságokkal, amik az egyedi projektek menedzselésének eszköztárán túl mutatnak. Mindezek kapcsán a tréning során azon alapdokumentumok kialakítására is javaslatokat teszünk, mely a programok hatékony előkészítését, megtervezését és követhetőségét is támogatják.

Programmenedzsment szerepkörök és felelősségek

A programokhoz kapcsolódóan a meglévő projektmenedzseri funkciók mellé megjelennek kifejezetten a programokhoz kapcsolódó szerepek és feladatkörök. A képzésen bemutatjuk az egyes feladatkörök kapcsán megjelenő felelősségeket és a sikeres betöltéséhez szükséges kompetenciákat is.

Programmenedzsment szervezeti illesztése

A programok kezeléséhez a Program Irodák működésének kialakítása adhat megfelelő támogatást szervezeti felépítés oldaláról. A képzés során megismerhető a felépítés kapcsán a szervezeti jó gyakorlatokat és mindazokat a mérlegelendő kérdéseket, melyet a kialakítása során a szervezeti vezetőknek meg kell válaszolniuk a siker érdekében.

70 év alatt felhalmozott projektmenedzsment tudást sűrítünk bele 1 képzési napba.Miről szól a képzés?

Szervezeti szintű projektmenedzsment

A portfolió menedzsmenthez figyelembe kell venni a szervezet aktuális érettségi szintjét a projektekhez kapcsolódóan, mivel ez a sikeres portfolió-menedzsmenthez más és más kihívásokat támaszt majd. A portfolió szervezeti illesztése kapcsán felmerülő változásokba is betekintést ad a résztvevőknek, hogy felkészülhessenek a tipikus helyzetekre.

Portfolió folyamatok

Megismertetjük a portfoliómenedzsment folyamatok felépítésével és azokkal a feltételekkel és kulcselemekkel, amik az egyedi projektekkel való összeillesztéshez szükségesek. Mindezek kapcsán pedig a felügyeleti rendszer főbb részeit, mint a megfelelő adattartalmak, riportok és a portfolió kiegyensúlyozását is feldolgozzuk.

Portfolióhoz kapcsolódó döntéshozatali mechanizmusok

A portfolió-menedzsment során a szervezeti számára stratégiailag kiemelt projektekre kell csoportosítsuk a megfelelő erőforrásokat. Ennek a lelke a megfelelő és transzparens döntéshozatali szempontok kialakítása, amihez saját élményt adó csoportos gyakorlatok során kap támpontokat résztvevőként.

Portfolió-menedzsment szerepkörök, felelősségek

A kapcsolódó szerepkörök, boardok működési alapelveit valamint a feladat-felelősség és hatáskör elemeit mutatjuk be, mely a saját gyakorlatba átemeléshez jó alapokat ad a konkrét szervezeti környezetbe illesztéskor.

Projektportfolió IT támogatása

A megfelelő információáramlást és döntéshozatali mechanizmusokat támogató IT eszközök előnyeit és korlátait ismerhetik meg konkrét példákon keresztül. A tréner megadja a leggyakrabban felmerülő kérdésekre is a választ, melyet tanácsadási szerepéből fakadóan a bevezetési folyamatok során lát.

Ki tartja a képzéseket?

Eperjesi Tibor

vezető tanácsadó, partnerMiért a Szinergia?

A Szinergia Kft. több mint 20 éve foglalkozik vállalati, szervezeti tanácsadással és projektmenedzsment képzések vezetésével, így nagy tapasztalattal rendelkezünk bármilyen kaliberű szervezeti probléma megoldása vagy képzési igény kapcsán.

Korábbi ügyfeleink visszajelzése alapján cégünk egyik nagy erőssége, hogy a képzések során a résztvevők nem pusztán elméleti oktatást kapnak, hanem a kurzusok folyamán aktuális problémájukat, konkrét élethelyzetüket is megbeszélhetik a trénerekkel, így kézzel fogható tanácsokat kapnak konkrét, valós szituációk megoldására is.

91

Képzési résztvevőink elégedettsége: 91%


20

20 éves tapasztalatunk áll rendelkezésére

19

19 engedélyezett képzési programmal rendelkezünk

17000

Több, mint 17000 ember vett részt képzéseinken

70%

Ügyfeleink 70%-a visszatér hozzánk


Jelentkezzen az alábbi űrlapon képzésünkre és szüntesse meg a projektekben felmerülő pazarlást!

  • Gyakorlatias, cél orientált, az előzetes elvárásoknak megfelelő képzés volt, az oktatók segítőkészsége kiemelkedő. A gyakorlati feladatok, tesztek kifejezetten hasznosak voltak.
  • Nagyon színvonalas a trénerek munkája, és az értelmező magyarázatokkal sokat segítettek az anyag megértésében. Kiemelték a vizsgában hasznosítható témákat, főbb pontokat amire figyelni kell.
  • Sok gyakorlati feladat volt, melyek lehetőséget adtak a komfortzónából való kimozdulásra. A tréner felkészült, közvetlen, és rugalmasan alkalmazkodott a csoport igényeihez.
  • Nem először vagyok Szinergiás PM tréningen, most is kiváló trénerektől tanulhattam, akárcsak korábban.
  • Jó hangulatú program volt, figyelmet felkeltő esetpéldákkal. Az előadó jól strukturált, gyakorlatias, csak így tovább.
  • Nagyon tetszett a program, jó példák, mély menedzseri ismeretekkel rendelkező tréner, aki minden kérdésünkre maradéktalanul tudott válaszolni. Köszönjük!

Gyakran ismételt kérdések

Kinek ajánljuk tréningünket?
Programmenedzsment

Az ideális résztvevő az a projektvezető vagy szervezeti vezető, aki előtt kiemelt stratégiai jelentőséggel bíró programok menedzselésének kihívása áll.

Portfolió-menedzsment

Az ideális résztvevő olyan szervezeti vezető, projektiroda vezető vagy projektmenedzser, aki a szervezeti szintű projektmenedzsmentet támogató portfolió-menedzsment rendszer kialakításában és/vagy működtetésében vállal szerepet. Emellett azon projektvezetők számára is hasznos tanulási élményt ad a képzés, akik látókörüket szeretnék bővíteni.

Milyen előképzettséget igényelnek a képzések?

A program előképzettséget igényel, amely a projektmenedzsment fogalmak és folyamatok, sajátosságok átfogó ismeretét takarja, akár személyes tapasztalat akár előképzettség által.

Ha elvégzem a képzést valamelyik képzést, kapok minősítést?

A Szinergia Kft, mint a PMI (Project Management Institute) akkreditált képző partnere, PDU pontokként jóváírható tanúsítványt ad a képzés elvégzéséről, jelen képzés 8 PDU pontként számolható el, mely a PMI minősítéseinek megszerzéséhez és fenntartásához egyaránt felhasználható.

Ha projektmenedzsment ismerettel rendelkezem már, akkor is ad számomra újat a Programmenedzsment képzés?

Igen ad, hiszen a képzés során kifejezetten építünk a projektmenedzsment tudásra, így ez az ismeret a program részvételhez szükséges előfeltétel is. A tréningen pontosan azoknak a feladatoknak és kihívásoknak a kezeléséhez adunk eszközöket és tippetek, melyek túlmutatnak egy projekt keretein.

A cégünknél jelenleg még nem működik projekt portfolió-menedzsment. A rendszer kialakításához is kaphatok hasznos tippeket, szempontokat a Portfolió-menedzsment képzés során?
A tréningnek nem előfeltétele, hogy már működjön a szervezeti portfolió-menedzsment. Vezető trénerünk konkrét esetpéldákkal és a képzést követően egy ingyenes konzultációval is szívesen segíti a rendszer kialakítása kapcsán felmerült fő kérdéseinek átbeszélésével.
A tréner rendelkezik gyakorlati tapasztalattal portfolió-menedzsment területen?
Természetesen igen, tanácsadói szerepben több portfolió-menedzsment rendszer kialakítását és bevezetését is támogatta. A portfolió-menedzsment képzés esetében kiemelten hangsúlyosnak tartjuk, hogy a tréner saját tapasztalatait és a szervezeti jó gyakorlatokkal is megismertesse a résztvevőket átfogó esetpéldák bemutatásával.

Partnereink:

//]]>